Египат: Војска уз народ

Каиро – У централним дијеловима Каира почело окупљање грађана за протестни штрајк на коме се очекује милион људи који траже одлазак предсједника Хоснија Мубарака. Истовремено, новоизабрани Мубараков потпредсједник Омар Сулејман почео је разговоре са представницма опозиције обећавши им реформе. Војска је обећала да неће користити силу против грађана који протестују већ осми дан и прогласила […]

уторак, фебруар 1, 2011 / 10:07

Каиро – У централним дијеловима Каира почело окупљање грађана за протестни штрајк на коме се очекује милион људи који траже одлазак предсједника Хоснија Мубарака.

Истовремено, новоизабрани Мубараков потпредсједник Омар Сулејман почео је разговоре са представницма опозиције обећавши им реформе.

Војска је обећала да неће користити силу против грађана који протестују већ осми дан и прогласила захтјеве демонстраната легитимним.

Међутим, демонстранти на централном Тахрир скверу у Каиру, који су ту провели ноћ без обзира на полицијски час, тврде да настављају са акцијом све док Мубарак не одступи са власти.

Око 6.00 сати јутрос, три сата пре престанка полицијског часа, на скверу је било 3.000 људи, а маса се брзо повећавала, кажу свједоци.

Непосредно послије оглашавања армије која је саопштила да неће користити силу против демонстраната, потпредсједник нове владе Омар Сулејман појавио се на државној телевизији и објавио да ће почети дијалог са политичким странкама о неким од захтјева демостраната, укључујући уставне и законодавне реформе.

Сулејман је рекао да му је предсједник Мубарак повјерио задатак да изнесе конкретне приједлоге и временски оквир за њихово спровођење.

Потпредсједник владе је такође рекао да ће се у окрузима у којима су забиљежене неправилности током прошлогодишњих парламентарних избора, гласање поновити.

Политички аналитичари пред данашњи масовни марш већ почињу да говоре не да ли ће Мубарак отићи, него када и како. "Сукцесија је већ започела", каже Стивен Кук из Савјета за спољне послове.

Процјењује се да ће главну улогу одиграти војска која је практично држала Египат још од збацивања монархије 1952. године. Томе у прилог иде и саопштење војске да неће интервенистаи да данашњим демонстрацијама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *