Џомбић: пут у ЕУ без прекрајања Устава БиХ!

БАЊА ЛУКА – Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је данас да је РС опредијељена за евопске интеграције, али да не дозвољава да се европски пут злоупотријеби за евентуално прекрајање Устава БиХ, односно губитак надлежности РС.  Џомбић је током састанка са вршиоцем дужности шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцом Давидијем рекао да је одлука […]

четвртак, април 21, 2011 / 19:00

БАЊА ЛУКА – Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је данас да је РС опредијељена за евопске интеграције, али да не дозвољава да се европски пут злоупотријеби за евентуално прекрајање Устава БиХ, односно губитак надлежности РС.

 Џомбић је током састанка са вршиоцем дужности шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцом Давидијем рекао да је одлука Народне скупштине о расписивању референдума основно демократско и људско право које треба да припадне сваком народу, па и српском.

"Рекао сам Давидију да не треба бити забринут због референдума и да је то техничко питање, гдје ће народ рећи да ли је задовољан наметнутим законима о Суду и Тужилаштву БиХ", рекао је Џомбић новинарима.

Он је потврдио да је шефа Делегације ЕУ упознао о информацији Народној скупштини која указује на проблеме функционисања правосуђа БиХ, која обилује подацима на основу којих се види због чега постоји незадовољство РС и одлука да се распише референдум.

Премијер РС упознао је Давидија и о поново актуелизованим проблемом расподјеле прихода Управе за индиректно опорезивање БиХ, гдје се према важећим коефицијентима поново створио дуг Федерације БиХ према РС у износу од 48 милиона КМ.

"Захтијевали смо да нам то Федерација изврши у привременом поравнању. У супротном, од чланова Управног одбора УИО тражићемо измјену законског рјешења по којем ће се направити три рачуна на које ће се прикупљати приходи", рекао је Џомбић и подсјетио да је прије три године извршено поравнање дугова са Федерацијом БиХ од 50 милиона КМ који су наплаћени у корист РС.

Говорећи о испуњености услова за прикључење БиХ ЕУ, Џомбић је рекао да би домаћим политичарима требало оставити простор да се усагласе и да наћу компромисе.

"РС је апсолутно опредијељена за испуњење стандарда ЕУ, првенствено зато што ће јој то донијети бољи живот и ми смо већ одређена законска рјешења за која нисмо били обавезни прилагодили тим стандардима", рекао је Џомбић.

Џомбић је са Давидијем разговарао и о Закону о државној помоћи, гдје је као рјешење истакао координисање са институцијама на нивоу БиХ по узору на Фискални савјет.

"За нас нема никаквих препрека у смислу суштине овог закона, али Федерација има одређене резерве више суштинске природе, зато што нисам сигуран да су спремни да проводе овај закон", навео је премијер РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *