ЏомбиЋ: Прича о банкроту БиХ не стоји

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да се не смије догодити да високи представник у БиХ наметне буџет БиХ и да је прича о банкроту БиХ погрешна теза. "Нема никаквих проблема да парламент БиХ поново донесе одлуку о привременом финансирању. Међутим, то очигледно неко не жели, већ жели да изазове проблем тако што […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 09:29

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да се не смије догодити да високи представник у БиХ наметне буџет БиХ и да је прича о банкроту БиХ погрешна теза.

"Нема никаквих проблема да парламент БиХ поново донесе одлуку о привременом финансирању. Међутим, то очигледно неко не жели, већ жели да изазове проблем тако што би блокирао извршење обавеза заједничких институција и још покушава да онемогући расподјелу средстава према ентитетима", рекао је Џомбић.

Он каже да је прогрешна теза да БиХ ако не усвоји буџет неће моћи измиривати инострана дуговања, јер је сваки уговор о кредиту са међународним финансијским институцијама међународни уговор, а ниједан закон не може да мијења међународне уговоре.

Џомбић је рекао да у 2012. години Република Српска има могућности за инвестиције у енергетском сектору од најмање пет милијарди евра. "У току је реализација на пројекту Термоелектране Угљевик три, наставак пројекта ХЕ Дабар, избор стратешког партнера за Горњу Дрину, гдје већ имамо три озбиљна партнера", рекао је Џомбић за "Прес".

Што се тиче изградње гасовода Јужни ток кроз Републику Српску, Џомбић је рекао да је најновија одлука да кад Јужни ток крене кроз Србију и Република Српска добије најмање један крак. "То је пројекат од огромног значаја не само због протока руског гаса већ и због подизања свих привредних капацитета Српске", рекао је Џомбић.

Он каже да се према свим економским показатељима у 2012. години Републику Српску очекује нови удар економске кризе због које ће се привредна кретања наћи пред огромним изазовима.

Џомбић је рекао да ће због очекиваног новог таласа рецесије приоритети његове Владе и у сљедећој години прије свега бити задржавање социјалне и фискалне стабилности РС, али да се у овом тренутку не може говорити о повећање социјалних давања и плата у јавном сектору.

Премијер Српске је рекао да је Влада планирала раст БДП за 2,5 одсто, те да би он, уколико буду реализоване све планиране инвестиције, могао да буде и већи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *