Џомбић планира економски раст од 2,5 одсто

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да је Нацртом економске политике за 2012. годину предвиђен позитиван привредни раст од 2,5 одсто. "Утврдили смо основне циљеве у Нацрту економске политике у складу са нашим процјенама приоритета и стања у којем се налази глобална економија и привреда РС", рекао је Џомбић новинарима. Премијер РС […]

петак, новембар 11, 2011 / 17:13

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да је Нацртом економске политике за 2012. годину предвиђен позитиван привредни раст од 2,5 одсто.

"Утврдили смо основне циљеве у Нацрту економске политике у складу са нашим процјенама приоритета и стања у којем се налази глобална економија и привреда РС", рекао је Џомбић новинарима.

Премијер РС је оцијенио да је ово рестриктивна планирана стопа, између осталог и због стања у ЕУ и индикација које би могло имати на РС.

Џомбић је навео да је у том документу предвиђено очување садашњег броја и отварање нових радних мјеста, те јачање активности РС на плану подршке привреди, првенствено путем буџетских субвенција.

"Предвиђено је учешће Инвестиционо-развојне банке РС путем које је планирано да се у идућој години обезбиједи додатних 200 милиона КМ кредита. Такође се очекује и наплата од 80 милиона КМ већ пласираних кредита, као и отварање нових кредитних линија са Европском инвестиционом банком од 50 милиона евра", навео је Џомбић.

Он је рекао да је предвиђено да се настави пројекат "Стоп пословним баријерама", који је већ ове године постигао значајне резултате, како би се створила ефикаснија јавна управа и једноставнија технологија њеног рада.

Џомбић је нагласио да је Нацртом економске политике у наредној години предвиђено и покретање значајних инвестиционих пројеката, очување социјалне стабилности, уз додатну социјалну праведност кроз социјалне реформе са којима се кренуло током ове године.

Он је појаснио да у оквир социјалних реформи спада имплементација закона о социјалној заштити, који ће донијети додатна издвајања за социјално угрожене категорије, као и закона о ПИО, који ће бити усвојен до краја ове године, а који је повезан са законом о правима бораца.

Премијер РС је рекао да ће и у наредној години бити настављена ревизија борачких права како би се елиминисала она лица која су ушла у тај систем мимо заслуга, а биће настављен и програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Џомбић је истакао да је предвиђено задржавање и јачање фискалне стабилности, реформа јавне управе, борба против корупције и криминала и европске интеграције.

Он је нагласио да је економска политика за наредну годину конципирана на почетку значајних инвестиционих пројеката, првенствено у путној инфраструктури и у области енергетике.

"Сљедеће године почиње изградња ТЕ `Угљевик блок три`, хидроелекране `Дабар` инвестицоне вриједности 180 милиона евра, пројекат `Горња Дрина` у вриједности око 450 милиона евра, Термоелектране `Станари` у вриједности од 470 милиона евра, а наставиће се пројекат `Средња Дрина` и изградња хидроелектрана на ријеци Босни", рекао је Џомбић.

Он је међу пројекте путне инфраструктуре навео почетак градње моста на Сави, завршетак Маховљанске петље, дионице аутопута Бањалука – Добој.

Премијер РС је рекао да ће једна од карактеристика економске политике за наредну годину бити и реструктурисање јавних предузећа.

"Буџетски оквир за наредну годину, према усвојеном Нацрту буџета РС, предвиђен је од 1,825 милијарди КМ и за четири одсто је виши у односу на ребалансирани овогодишњи буџет", рекао је Џомбић.

Он је нагласио да највећи дио прихода чине домаћи у износу од 1,6 милијарди КМ, од чега су највише заступљени приходи од индиректних пореза у износу од 1,16 милијарди КМ.

Џомбић је рекао да је највећа позиције на расходовној страни од 699 милиона КМ за лична примања, као и 340 милиона КМ за отплату вањског и унутрашњег дуга.

Предсједник Владе РС је истакао да је за Фонд ПИО РС предвиђено 188 милиона КМ и најавио да у наредној години неће бити смањења пензија.

Џомбић је навео да је Нацртом буџета предвиђено и 153 милиона за војне инвалиднине, док је пет милиона КМ предвиђено за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Влада РС је усвојила је на синоћњој сједници Нацрт економске политике за 2012. годину и Нацрт буџета РС и упутила их у скупштинску процедуру, а премијер Џомбић је најавио да ће они ићи и у јавну расправу.  0 КОМЕНТАРА

  1. Laž, manipulacija , pljačka, kriminal,državna mafija, nepotizam, diktatira, bezzakonje, teror vlast nad narodom, autokratija, nebriga za ljudima, tortura, neofašizam, diskriminacija … su karakteristike vlade čiji si ti premijer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *