Џомбић и Цвијановићева примили министра за Словенце по свијету

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић разговарали су, данас, у Бањој Луци, са министром за Словенце по свијету Владе Републике Словеније Боштјаном Жекшом и амбасадором Словеније у БиХ Андрејом Граселијем. Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић поновио је да је ово Влада континуитета, свјесна изазова […]

среда, март 30, 2011 / 15:37

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић разговарали су, данас, у Бањој Луци, са министром за Словенце по свијету Владе Републике Словеније Боштјаном Жекшом и амбасадором Словеније у БиХ Андрејом Граселијем.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић поновио је да је ово Влада континуитета, свјесна изазова али опредијељена да у наредном периоду одржи економску и политичку стабилност Републике Српске и постепено у другом дијелу мандата врати привредни раст на стопе од прије свјетске економске кризе.

Премијер је нагласио да ће, с тим у вези, приоритети бити пројекти у енергетском сектору, гдје је присутна велика неискориштеност природних потенцијала, те пројекти у области путне инфраструктуре и пољопривреде.

Премијер Џомбић је поновио да је Република Српска спремна да испоштује одлуку Суда у Стразбуру у предмету Сејдић и Финци. Он је додао и да постоји јединствен став у Републици Српској по питању прикључења Европској унији али не по цијену смањења надлежности Републике Српске.

Министар за Дијаспору Словеније Боштјан Жекш нагласио је да је положај словеначке мањине у Републици Српској најбољи у односу на све друге земље гдје су Словенци мањина.

Говорећи о европским интеграцијама БиХ, констатовано је да постоји доста примјера децентрализованих земаља чланица ЕУ.

Министар за економске односе и региомалну сарадњу Жељка Цвијановић истакла је да је Република Српска прва формирала Савјет националних мањина и да је иницирала да се то тијело формира и на нивоу БиХ.

Током састанка разговарано је и о могућностима научне сарадње између Републике Српске и Републике Словеније као и о другим привредним и политичким питањима у Републици Српској и БиХ.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Ма, мени је то скроз у реду. Колико викендом и за православне празнике видите словеначких регистрација по селу?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *