Џомбић: Формираћемо одбор који разматра све законе прије Скупштине

Влада Републике Српске и делегација Привредне коморе РС сагласили су се данас да се наредне године формира одбор који би се бавио регулаторном реформом и који би разматрао сва новопредложена законска рјешења и подзаконске акте, изјавио је премијер РС Александар Џомбић. "Када добијемо препоруке таквог одбора, тада ће акти ићи на усвајање у Народну скупштину", […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 13:28

Влада Републике Српске и делегација Привредне коморе РС сагласили су се данас да се наредне године формира одбор који би се бавио регулаторном реформом и који би разматрао сва новопредложена законска рјешења и подзаконске акте, изјавио је премијер РС Александар Џомбић.

"Када добијемо препоруке таквог одбора, тада ће акти ићи на усвајање у Народну скупштину", рекао је Џомбић новинарима у Бањалуци након јавне расправе о нацртима економске политике и буџета Српске за наредну годину, додавши да је констатовано да пројекат "Стоп пословним баријерама" не треба да стане.

Он је рекао да је примијећено да су нова законска рјешења наметнула нове баријере за пословање, док су с друге сране отклоњене баријере које су у себи садржавале стари закони.

Премијер РС је истакао да је током јавне расправе усаглашено да се обавезе које су евидентне код Фонда здравственог осигурања од 20 милиона КМ у приоритету изврше до краја године, као и обавезе код Фонда дјечије заштите.

Џомбић је међу усаглашеним ставовима навео и ревидирање појединих кредитних линија Инвестиционо-развојне банке, наводећи да приоритет код кредитних линија треба дати новим технологијама.

Говорећи о закону о раду, Џомбић је рекао да је Привредна комора указала на неопходност усвајања таквог законског рјешења који би био усаглашен и који би био у интересу и радника и послодаваца.

"Тражили смо период од још неколико дана да се одредимо према захтјеву Привредне коморе о порезу на добит у којем се тражи ослобађање инвестирања из основице за опорезивање добити. Тих неколико дана нам треба како би утврдили шта би то значило по питању висине прихода", навео је Џомбић.

Он је навео да се на расправи, између осталог, разговарало и о субвенцијама у пољопривреди које проистичу из буџета РС. "Уколико се грант од 60 милиона КМ не може повећати, онда он треба да буде искључиво намијењен за производњу и да се у тај грант не убацује рурални развој", рекао је Џомбић.

Премијер Џомбић је навео и да су представници Привредне коморе затражили да субвенција за извоз од 20 милиона КМ буде повећана.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић истакао је да пословна заједница у први план ставља потребу подизања нивоа привредне активности у прерађивачкој индустрији, као и стварање нове вриједности као сервисирања свих осталих потреба и обавеза у систему функционисања друштва уопште.

Он сматра да је потребно код ИРБ-а отворити нову кредитну линију којом би се искључиво финансирао развој прерађивачке индустрије како би се у вишем степену активирали расположиви ресурси мимо оних предвиђених великом инфраструктурним пројектима

"У вези с тим, ми смо предложили још нека растерећења као што су увођење неопорезивог дијела плате с циљем смањења оптерећења привреди, уз пуну подршку свим оним активностима које су до сада провођене, а везане су за нефискална оптерећења, гдје се доста и урадило", нагласио је Ђурић.

Он је додао да је потребно елиминисати све покушаје да се кроз подзаконска акта, правилнике и одлуке уведу нова и додатна оптерећења привреди.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *