Џомбић: Боље искористити хидропотенцијале РС

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је стратешки правац развоја Српске усмјерен ка већем искориштавању хидропотенцијала који у овом тренутку износи 30 одсто, напомињући да, према процјенама, постоји велики простор за улагања у изгадњу хидро и термоелектрана. "Постоји велики простор за улагања и, према процјенама, тај оквир је око пет милијарди евра […]

недеља, новембар 13, 2011 / 19:24

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да је стратешки правац развоја Српске усмјерен ка већем искориштавању хидропотенцијала који у овом тренутку износи 30 одсто, напомињући да, према процјенама, постоји велики простор за улагања у изгадњу хидро и термоелектрана.

"Постоји велики простор за улагања и, према процјенама, тај оквир је око пет милијарди евра за изградњу хидроелектрана и термоелектрана", рекао је Џомбић гостујући на РТВ ОБН.

Он је истакао да у Српској нема разлога за социјалне немире, напомињући да је у економској политици јасно дефинисано да ће јавна предузећа бити санирана.

Говорећи о расподјели средстава прикупљених по основи ПДВ-а са јединственог рачуна, Џомбић је указао на то да према калкулацијама Федерација БиХ (ФБиХ) још Српској дугује око 40 милиона КМ.

Џомбић је рекао да је због закључка Народне скупштине РС да је Влада ФБиХ неуставно и нелегално изабрана ограничена његова сарадња са (премијером ФБиХ) Нермином Никшићем.

"Већ смо добили једно поравнање 33 милиона КМ а добићемо и ово. Боље је да се измире обавезе и да се не стварају неки додатни трошкови у смислу затезних камата", констатовао је Џомбић.

Он је напоменуо да уз потраживања РС по основу Фонда ПИО дуг ФБиХ према Српској износи више од 500 милиона КМ.

"Тренутно РС исплаћује око 24 000 пензионера који су стекли право пензије у ФБиХ. Постоји и одређен број пензионера који су стекли право у Српској, а исплаћује их ФБиХ. У преломљеном стању на мјесечном нивоу Фонд ПИО РС требало би да има седам од осам милиона више прихода", рекао је Џомбић.

Према његовим ријечима, у прошлој години забиљежен је дефицит у Фонду ПИО РС од 70 милиона КМ, због чега је неопходно да тај проблем буде разријешен у наредном периоду.

Он је додао да је у току конципирање економске политике за сљедећу годину, наводећи да ће се радити на социјалним, али и реформама јавне управе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *