Џефри Најс: Бранио бих Младића

Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс изјавио је да би прихватио да брани Ратка Младића када би он био ухапшен, али да је све мање вероватно да ће се бивши командант снага босанских Срба наћи у Хагу. Најс је за франкфуртске "Вести" рекао да би Младића "принципијелно бранио", али да "сумња да би у пракси […]

понедељак, април 4, 2011 / 14:31

Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс изјавио је да би прихватио да брани Ратка Младића када би он био ухапшен, али да је све мање вероватно да ће се бивши командант снага босанских Срба наћи у Хагу.

Најс је за франкфуртске "Вести" рекао да би Младића "принципијелно бранио", али да "сумња да би у пракси то било могуће", јер би се нашао у сукобу интереса.

"Било би ужасно да генерала Младића ухапсе а да не буде места где би му се судило, јер Хашком трибуналу истиче рок. Претпостављам да ће се ипак направити аранжман да Међународни суд правде преузме преостале случајеве од Хашког трибунала и заврши суђења по моделу и статусу Трибунала", казао је он.

На питање да ли ће бити у тиму одбране Фатмира Љимаја, осумњиченог за ратне злочине у селу Клечка током сукоба на Косову, Најс је одговорио да му правни систем Велике Британије забрањује да такву информацију потврди без претходне консултације са клијентом.

Он је рекао да није био упознат, док је био у Трибуналу, са материјалом о трговини органима на Косову.

"У сваком случају реч је о компликованој причи. Претпостављам да бих био упознат да је било нешто важно. Изнете оптужбе су јако тешке и без сумње их је потребно испитати, али доста је чудних детаља. Ако је тачно да се све радило у Албанији, како досад није пронађена ниједна жртва или било ко из тог ланца", рекао је он.

Најс је такође рекао да је "потребно испитати због чега су правници Хашког трибунала одбацили те оптужбе приликом писања оптужнице против Рамуша Харадинаја, а потом Дик Марти упире прстом не у њега већ у Хашима Тачија".

Примjетивши да Хашки трибунал није антисрпски суд, он је рекао да је проблем у томе што није била јасна политика према злочину, која је била неопходна за конфликт на подручју претходне Југославије.

"Та стратегија је била искључиво на тужиоцима. По мени, Савет безбедности УН би био та институција која би морала рећи да ли ће се процесуирати искључиво одговорни у врху државе или сви. У случају Хашког трибунала та политика према злочину је промашила неке, сасвим јасне ‘мете’, а ту мислим на одговорне и из редова Хрвата, Муслимана и Срба", казао је он.

Што се Милошевића тиче Најс је оцјенио да је он "себи био најгори могући заступник".

"Мислим да Милошевић није схватио са каквим је оптужбама суочен, већ је покушао да се на суђењу постави у позицију жртве. Он је имао погрешна очекивања од тога у шта треба да увери Судско веће, а посебно у тезу да је пред антисрпским судом", рекао је он.

Најс је додао да не осјећа горчину зато што суђење Милошевићу није завршено.

"Чак бих могао рећи да је овакав исход много бољи од било које осуђујуће пресуде. Јавности и историји је предочена "планина доказа" и свако ко ће у будућности, за 10 или 100 година, хтети да направи ревизију историје, мораће да "освоји ту планину", рекао је он.

"Нема сумње да су сви судови, па и Хашки суд, основани с политичким циљем, али не сматрам да је у томе било шта лоше, ако је циљ да се направи институција која ће делити правду за све. Међутим, проблем са свим ад хок судовима, значи и Трибуналом, јесте што имају кратак рок и што су много рањивији на притиске које имају национални судови", подвукао је Најс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *