Џамироквај на Егзиту

Предводници есид џез и фанк покрета, разиграни Џамироквај, на челу са пјевачем Џеј Кејем, чији ентузијазам годинама не слаби, потврђени су као хедлајнери Егзит фестивала 2011. Каријера Џамирокваја траје читавих деветнаест година, па не чуди обиље хитова које овај плесни спектакл уме да изнесе пред своју публику. Поред старијих синглова, овај британски састав ће нам […]

четвртак, март 24, 2011 / 13:40

Предводници есид џез и фанк покрета, разиграни Џамироквај, на челу са пјевачем Џеј Кејем, чији ентузијазам годинама не слаби, потврђени су као хедлајнери Егзит фестивала 2011.

Каријера Џамирокваја траје читавих деветнаест година, па не чуди обиље хитова које овај плесни спектакл уме да изнесе пред своју публику. Поред старијих синглова, овај британски састав ће нам на Петроварадинској тврђави представити и свијеж материјал са свог седмог по реду студијског албума ‘Рок Даст Лајт Стар’, издатог у новембру 2010.

Основани давне 1992, Џамироквај су се пробили на свјетску позорницу заједно са остатком британске џез фанк и есид џез сцене, раме уз раме са великанима покрета попут ‘Инкогнито’ и ‘Д Бренд Њу Хевиз’, али далеко их превазилазећи у популарности. Њихов први сингл ‘Вен Ју Гона Лрн’ лансирао их је у видокруг агената издавачке куће Сони, који им 1993. издају албум првенац ‘Имрџенси Он Планет Ерт ‘. Постају популарни већ сљедећом плочом ‘Д Ретрн Оф Д Спејс Каубој’ али им планетарна слава долази са ‘Травелинг Видаут Мувинг’, издатог 1996. године.

Њихов хит ‘Виртуал Инсенити’ постаје врхунац вечери сваке плесне дворане, а Џеј Кеј препознат као један од омиљених вокала асид џеза, па и читавог попа.

Деветнаест година по оснивању, Џеј Кеј и екипа доказују постојаност свог себи својственог израза, бојеног годинама фанк, електро и чисто поп деоницама. Комбинација лепршавог гласа и занимљивих одјевних креација омогућила им је искакање из шаблона и резултовала каријером препуном хит синглова, попут ‘Козмик Грл’, ‘Лов Фул’, ‘Литл Ел’.

Послије 25 милиона продатих албума, Гремија освојеног 1997. године, мора сулудих шешира и успјешног и врло посјећеног концерта у Београду, Џеј Кеј ће нам се придружити на главној бини Егзит фестивала, надамо се спреман да понови добар провод од прије шест година на Сајмишту.

Посљедњи албум ‘Рок Даст Лајт Шоу’, који ће се засигурно наћи на репертоару, на радост многих се враћа коренима и почетном звуку Џамироквај, дакле диско фанка који мами на њихање куковима.

Чак и послије толико дугорочне и наградама овјенчане каријере, Џамироквај и даље важе за бенд који даје све од себе на наступима, што ће се, надамо се, десити и Егзит фестивалу, пред морем фанова спремних да поново заплешу са Џеј Кејем, вјечитим дјечаком.

Потврдом наступа на Тврђави, Џамироквај се придружује хедлајнерима Егзита 2011, као што су Аркејд Фајр, Палп, Портисхед, Гриндерман, Ундрврлд, Дедмаус, док листа извођача расте сваке недјеље. Егзит фестивал ће се по дванаести пут 7-10. јула 2011. одржати на Петроварадинској тврђави у Новом Саду.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *