Џамирокваи и сувишне напомене

Нови албум групе Џамирокваи (Jamiroquai) доноси нешто другачије издање од претходних. Пише: Данијел Дакић Обзиром да се на исто чекало пет година и не чуди да се одавно позната екипа која стоји иза овог бенда, изнова упушта у доказивање тврдње да умјеће стварања музике никад није ограничено временом, тј. да нема рок трајања све док […]

субота, октобар 30, 2010 / 17:55

Нови албум групе Џамирокваи (Jamiroquai) доноси нешто другачије издање од претходних.

Пише: Данијел Дакић

Обзиром да се на исто чекало пет година и не чуди да се одавно позната екипа која стоји иза овог бенда, изнова упушта у доказивање тврдње да умјеће стварања музике никад није ограничено временом, тј. да нема рок трајања све док су креативност, суптилно експериментисање и обликовање тонова у игри, што и јесте прва импресија коју сам имао слушајући пјесме са овог издања, чији је радни назив Рок Даст Лајт Стар (Rock Dust Light Star).

Компонујући акорде у симфонијском стилу, готово сваки музичар у бенду има битно и пресудно мјесто у производњи специфичног и аутетничог звука, чије нове композиције носе нову формулу фузије, очигледно овом бенду омљених, музичких праваца као што су фанк, соул и још у 90-тим “заборављени“ есид џез.

Сувишно је трошити вријеме на покушај да се дочара ово издање, сви они који иоле познају овај бенд, знају да их очекује још једна вожња по новим и до сада непознатим дестинацијама, као што је то својевремено био случај са хит сингловима попут Свемирски каубој (Space Cowboy), Виртуално лудило (Virtual Insanity), Дубље под земљом (Deeper Underground); или претходницима овог албума (укупно шест и компилација синглова) чији урнебесни успјеси говоре сами за себе…

Сувишно би било и покушати анализирати нових дванаест пјесама, које се налазе на овом издању, јер ће вас сасвим сигурно свака за себе одвести на другачије путовање. Довољно је тек да нађете мало простора и опустите се… да затворите очи и пустите да вас Џејов (Јаy Kay) глас води.

Не треба пуно напомињати да се ради о продукцији подржаној најновијим технолошким достигнућима, као што су разни филтери и пригушивачи тонова који, специфично за овај бенд, тек потпомогнути вокалом поипримају прави обим аутентичног Џамирокваи звука.

Сингл који најављује ово издање (White Knuckle Ride) већ је и званично пуштен у продају и биљежи прве успјехе широм планете, док се излазак албума најављује за први новембар текуће 2010. године.

Ето, изоставите све сувишно и послушајте.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *