Двоцифрени Демофест почео у Бањој Луци

Фронтал.СРБ је од свог оснивања пријатељ Демофеста, без обзира што нам се уређивачке политике, посебно у избору писма и језика, не подударају. Али Демофест је Демофест. Стога га најављујемо пресловљено.

четвртак, јул 20, 2017 / 14:21

Од почетка јубиларног, десетог Демофеста дијели нас само неколико сати, а како би они што брже прошли у Банском двору је званично отворен дневни програм фестивала.

Посјетиоци имају прилику да посјете бројне садржаје које су за њих припремили организатори фестивала, а Демофест пресс центар је данас посјетио и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, који је изразио своје одушевљење пројектом.

Бранкица Јанковић, директор Демофеста, нагласила је да су очекивања од овогодишњег издања фестивала велика, те да су организатори дали све од себе како би направили искорак у односу на прошлу годину, а на посјетиоцима је да процијене да ли су у томе успјели.

„Новитет је да се ове године забављамо на двије бине. Та идеја је настала због 400 демо бендова који се сваке године пријаве на наш конкурс и желе да нам се уживо представе. До сада је наступало 30 демо бендова, а ове године их је чак 50. Надамо се да је то пут и за даље ширење“, навела је Јанковић, те подсјетила да је ове године Демофест одабран као један 21 фестивала у Европи који су најприснији са својом публиком.

„Јако смо поносни на то јер све што радимо радимо искључиво због публике. Наредне године од нас можете очекивати и филмски фестивал који управо припремамо“, најавила је она.

Након специјалне фестивалске лименке, Бањалучка пивара је припремила још једно изненађење у сусрет десетом рођендану Нектар Демофеста. Наиме, као генерални покровитељ фестивала, Бањалучка пивара је креирала Нектар X Wеисс, лимитирано издање пшеничног пива, које ће бити искључиво доступно током десетог издања Нектар Демофеста на простору тврђаве.

„Наш главни мајстор пивар је направио ново крафт пиво за обиљежавање десетогодишњице Нектар Демофест фестивала које смо назвали Нектар X Wеисс. Циљ нам је био да направимо освјежавајуће пиво са воћним укусом за вреле љетне ноћи. Одлучили смо се да на овај начин изненадимо све љубитеље врхунског пива и сјајне музике, који су сарадњом ова два домаћа бренда постали заштитни знак Бањалуке, “ изјавио је Ницхолас Пеннy, генерални директор Бањалучке пиваре.

Десето издање Демофеста дошло је у комбинацији са новим моделом Хуаwеи П10, који је званични телефон фестивала и задужен је за сјајне селфије на тврђави Кастел. Далибор Ритан, генерални директор терминалног одјељења компаније Хуаwеи у БиХ, искористио је прилику да честита десети рођендан фестивала.

„Једва чекам да погледам наступе демо бендова. Надам се да ћете одвојити мало времена да посјетите м:тел и Хуаwеи кутак, те се лично увјерите у одличне перформансе официјелног телефона Демофеста“, рекао је Ритан у свом обраћању.

Од самих почетака овај фестивал је могао да рачуна на несебичну подршку компаније м:тел, која је уз њега цијелу деценију. Милица Стојаковић, портпарол компаније м:тел, подсјетила је ова компанија подржава Демофест још од времена када је био само идеја.

„Ова десета година ће бити боља него икада. Припремили смо награду за најбољи демо бендо по избору публике. На Демофест Фацебоок страници можете пронаћи апликацију путем које ћете преслушати пјесме демо бендова и гласати за најбољи, а компанија м:тел ће најбољи наградити лаптопом. Као и претходних година, ту је и награда за најбољег новинара, који ће за свој допринос промоцији Демофеста добити таблет“, поручила је она, те позвала посјетиоце да посјете м:тел кутак и упознају се са посебним понудама које су тренутно актуелне.

Током три дана фестивала ће се на бинама Демофеста сусрести бендови из шест земаља региона. Посјетиоце ће у ревијалном дијелу програма забављати Рудиментал ДЈ сет, Маркy Рамоне, Кy-Мани Марлеy, затим Фреемасонс, Функерман, Дубиоза колектив, као и Едо Маајка, Бад Цопy, Лачни Франз, Пројект Ракија. Ту су и прошлогодишњи побједници Сеине, Летарг и Дегенеза, као и бањалучки бендови Сопот, Схангхаи Стреет Фигхт и Важно обавјештење.

Овогодишњи дневни програм концентрисан је око друштвено-одговорних тема, па већ данас од 17 часова у Банском двору можете присутвовати округлом столу „Жене у умјетности“, на коме ће говорити Ведрана Рудан, Ида Престер, Сташа Копривица, Младен Миљановић и Сандра Силађев Диња.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *