Двадесет година РС: Свечана академија 9. јануара у Бањој Луци

Свечана академија под називом „Република Српска – глас који се чује“ биће одржана у Бањалуци 9. јануара у оквиру обиљежавања Светог архиђакона Стефана – Дана и крсне славе РС, која навршава 20 година постојања, одлучио је Одбор за прославу.  "Будући да се навршава двадесет година од стварања Српске, програм свечане академије биће у духу овог […]

петак, децембар 2, 2011 / 22:03

Свечана академија под називом „Република Српска – глас који се чује“ биће одржана у Бањалуци 9. јануара у оквиру обиљежавања Светог архиђакона Стефана – Дана и крсне славе РС, која навршава 20 година постојања, одлучио је Одбор за прославу.

 "Будући да се навршава двадесет година од стварања Српске, програм свечане академије биће у духу овог значајног јубилеја", саопштено је из кабинета предсједника Републике.

Након свечане академије, која ће бити одржана у дворани "Борик", у Административном центру Владе РС, биће приређен традиционални свечани пријем, који организује предсједник Републике, предвиђено је програмом и протоколом, који је данас утврдио Одбор за прославу 9. јануара, којим је предсједавао предсједник РС Милорад Додик.

У вечерњим часовима, истог дана, планирана је 3-Де пројекција у Културном центру "Бански двор" током које ће бити презентована историја, културна баштина, природно богатство и привредни потенцијали РС.

Претходно ће, у јутарњим часовима, бити служена света архијерејска литургија и обављен славски обред у Саборном храму Христа Спаситеља.

Програмом су планирани пријеми код предсједника Републике, и то за спортисте, студенте и ученике, представнике Савеза националних мањина, културних и научних радника и издавача из РС, представнике медија, привреднике, те чланове Академија наука и умјетности РС.

Пријеми ће бити организовани и за представнике правосудних институција, укључујући и Уставни суд РС, Министарства одбране БиХ, вјерских заједница, борачких организација, Министарства унутрашњих послова, Владе, Народне скупштине и Вијећа народа, те представнике Српске у органима БиХ.

Осим тога, предвиђено је и полагање вијенаца на Споменик палим борцима Војске Српске, на Тргу палих бораца НОР-а, на Спомен-костурници на Градском гробљу у Бањалуци и Споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака у Бањалуци, а у Модричи ће бити положено цвијеће на гроб некадашњег предсједника Српске Милана Јелића.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *