Два милиона штрајкача у Британији

Запослени у јавном сектору у Великој Британији започели су данас 24-часовни штрајк због планираних мјера штедње, у којем ће, како очекују представници синдиката, учествовати преко два милиона људи. Широм земље биће организовано више од 1.000 скупова, што ће, како се претпоставља, бити највећи прекид рада у цијелој једној генерацији, јавио је Би-Би-Си (ББЦ). Штрајк је […]

среда, новембар 30, 2011 / 18:20

Запослени у јавном сектору у Великој Британији започели су данас 24-часовни штрајк због планираних мјера штедње, у којем ће, како очекују представници синдиката, учествовати преко два милиона људи.

Широм земље биће организовано више од 1.000 скупова, што ће, како се претпоставља, бити највећи прекид рада у цијелој једној генерацији, јавио је Би-Би-Си (ББЦ).

Штрајк је наступио убрзо након поноћи, а међу првима су рад обуставили запослени у једној болници у Бристолу.

Штајкују школе, болнице, аеродроми, луке, канцеларије владе.

Једнодневна обустава рада погодиће судове, центре за запошљавање, комуналне службе, пограничне службе.

Штрајковаће и запослени у Метеоролошкој служби, особље у кухињи Доњег дома парламента, кустоси музеја, а управници болница планирају да одложе на хиљаде операција које нису хитне.

Штрајк, који су подржали сви већи синдикати, биће највећи тест за коалициону владу Дејвида Камерона која жели да уштеди новац тако што би запосленима у јавном сектору подигла старосну границу за одлазак у пензију за коју би радници издвајали више.

Влада је поручила да се штрајком ништа неће постићи и позвала је на нове преговоре.

У случају да се усвоји постојећи план, штрајкови ће се наставити у првим данима следеће године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *