Дуговања Хрватске биће ријешена споразумом или арбитражом

Ако се електропривреде Републике Српске и Хрватске не договоре о измирењу дуговања хрватске “Електропривреде” према Хидролектранама на Требишњици /ХЕТ/ ово питање ће бити рјешавани арбитражом, рекао је данас у Требињу предсједник Управе “Електропривреде Хрватске” Златко Корачевић. “Електропривреде Републике Српске и Хрватске спремне су да се то питање ријеши споразумно. На основу досадашњих разговора оптимиста сам […]

среда, октобар 3, 2012 / 18:56

Ако се електропривреде Републике Српске и Хрватске не договоре о измирењу дуговања хрватске “Електропривреде” према Хидролектранама на Требишњици /ХЕТ/ ово питање ће бити рјешавани арбитражом, рекао је данас у Требињу предсједник Управе “Електропривреде Хрватске” Златко Корачевић.

“Електропривреде Републике Српске и Хрватске спремне су да се то питање ријеши споразумно. На основу досадашњих разговора оптимиста сам да ћемо то ускоро ријешити без арбитраже”, сматра Корачевић.

Оно што је сигурно, напоменуо је Корачевић, јесте да се наслијеђени проблеми морају рјешавати.

Дуговања “Електропривреде Хрватске” по основу преузете енергије из прве фазе система ХЕТ износе 4.317.953.293 киловат-часова електричне енергије, односно више стотина милиона КМ.

Од новембра 1994. године хрватска страна преузима више енергије из прве фазе система него што јој припада.

Уговорима о заједничком улагању, који су некада закључени између ХЕ “Дубровник” и ХЕТ-а, утврђен је и начин расподјеле струје, тако да 78 одсто струје припада ХЕТ-у, а 22 одсто Хрватској.

Оваква расподјела вршена је све до 1. новембра 1994. године када је хрватска страна нарушила технолошко јединство система, односно један агрегат повезала директно у електроенергетски систем Хрватске, а до тада су оба била повезана у електроенергетски систем Требиње.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *