Други лете владиним авионом на море, а ти Лазански – правдај

Злоупотреба јавних ресурса у Српској толико је одомаћена, да ни грађани ни политичари не виде ништа ненормално у томе што се службена кола или ваздухоплови користе у приватне сврхе.

уторак, јун 20, 2017 / 06:40

Пише: Марко Шикуљак

У уређеним државама избије скандал када функционери службеним новцем плате нешто за приватне потребе, иако послије намире тај новац. Тако је забиљежен случај да је енглеска министарка морала поднијети оставку, јер јој је муж преко службене картице за презентације наручио порно филм у хотелској соби. Код нас не само да се буџетски новац троши као да је њихов, већ се по потреби ангажују и аналитичари, који ће објашњавати како је то државни интерес.

Тако је Евро Блиц објавио да авион Ваздухопловног сервиса РС у љетном периоду пречесто лети на море. Тако је “цесна” у власништву” Републике Српске у јуну два пута летјела на Крф, а чак пет пута до Тивта. Од 8. јуна исти авион је слетио и на аеродроме у Љубљани, Београду и Салцбургу.

Упадљиво је да ни за једну дестинацију није најављен неки посебан догађај или посјета неког од битних функционера Републике Српске. Будући да је Ваздухопловни сервис основан је уредбом Владе РС као заједничка стручна служба за обављање услуга превоза на обављању службених послова предсједника РС, Народне скупштине и Владе РС, или неки посебан посао по одобрењу предсједника Српске.

Кад идем на море, не морам се јављати ником

Очигледна је злоупотреба јавних ресурса у приватне сврхе, а једино што се може основано сумњати је да је један од путника на грчко море био управо вршилац дужности предсједника РС, који је био одсутан из јавног живота управо у периоду између два лета, ка Крфу и назад за Бању Луку.

– О мојим путевима имам обавезу да информишем одређене органе, али немам обавезу да другима говорим гдје сам био и шта сам радио – дио је Додиковог одговора на питање о злоупотреби авиона за брчкање на Крфу.

Директор, капетан и пилот Ваздухопловног сервиса, Сретен Илић, био је прилично бахат у одговарању на питања новинара Евро Блица, а почео је да псује на питање да ли је летио за потребе институција, или нечији приватни хир. И у Влади РС су се правили немушти на питања да ли је ико од званичника летио авионом, што је још један од индикатора да прикривају незаконите радње.

Де Лазански сад ти, добио си и ти емисију…

Ако је потребно још нешто што иде у прилог тврдњи, онда је то начин на који је СРНА покушала да спинује ову нечувену бахатост. Она је позвала Мирослава Лазанског, који је оцијенио је да су информације о оствареним путовањима предсједника Републике Српске Милорада Додика, недопустив скандал и нарушавање његове безбједности.

– Објављивање када, гдје и којим авионом лети предсједник једне републике ниједна озбиљна држава не оправдава, јер то предсједника чини метом – рекла је Додикова информациона дворска луда.

Наиме, летови авиона Ваздухопловног сервиса РС могу се пратити на сајтовима који су специјализовани за евидентирање летова, и јавно су доступни. Не знамо како је у међународним оквирима регистрован Ваздухопловни сервис, да ли за њега важе правила као за било ког приватног авиопревозника, или спада у групу оних који имају неку врсту политичког изузетка.

Ако при томе додамо да је авион летио за сасвим приватне потребе, указивање на безбједност, насупрот корупцији и злоупотреби јавних ресурса, испод је нивоа разума.1 КОМЕНТАР

  1. И ај ти сад пронађи Цесну горе(види слику)?!
    —————————————————
    „Директор, капетан и пилот Ваздухопловног сервиса, Сретен Илић, био је прилично бахат у одговарању на питања новинара“…,

    нормално, примио се на свог путника-ке…,а неће да закључа кабину кад вози

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *