Друга рунда разговора Србије и њеног одметнутог срца

У Бриселу је данас почела друга рунда разговора Београда и Приштине, која ће, према очекивањима, трајати до касних поподневних сати. Уочи састанка шеф преговарачког тима Србије Борко Стефановић изразио је очекивање да ће данашња рунда имати позитиван резултат наводећи да би требало да се разговара о недовршеним темама из претходне рунде и отворе теме енергетике […]

понедељак, март 28, 2011 / 13:49

У Бриселу је данас почела друга рунда разговора Београда и Приштине, која ће, према очекивањима, трајати до касних поподневних сати.

Уочи састанка шеф преговарачког тима Србије Борко Стефановић изразио је очекивање да ће данашња рунда имати позитиван резултат наводећи да би требало да се разговара о недовршеним темама из претходне рунде и отворе теме енергетике и телекомуникација.

„Очекујемо да наставимо са темама које смо започели током претходне рунде. Вероватно ћемо отворити и питање снабдевања струјом и употребе струје од стране српских компанија и српских корисника на Косову, као и о присуству наше телекомуникационе компаније на Косову”, рекао је Стефановић новинарима пред почетак друге рунде дијалога Београда и Приштине.

„Верујем да можемо учинити много више него прошли пут и надам се да ћемо на крају овога дана имати нешто позитивно”, додао је он. Његова приштинска колегиница Едита Тахири, такође је изразила наду да ће данашњи разговори донети напредак у дијалогу.

„Током прве рунде имали смо прилику да сједнемо за сто и видимо шта свака страна мисли о рјешавању практичних питања која се налазе на агенди Косова и Србије као независних држава. Надам се да ће ова рунда донијети напредак, да ћемо бити концентрисанији на суштину питања”, рекла је она.

Према њеним ријечима, циљ разговора је нормализација „односа између двије независне државе”, а потребно је ријешити проблем „мијешање Србије у системе Косова које не само да штети квалитету услуга, него и ствара губитке и штети регионалној сарадњи” у домену енергетике и телекомуникација.

У оквиру прве рунде разговора двије делегације у Бриселу, 8. и 9. марта, отворена су питања катастра, царинских печата, авиосаобраћаја, телекомуникација и предсједавања регионалном зоном слободне трговине ЦЕФТА. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *