Др Милан Пурић: У Брчко дистрикту се хитно мора рјешити питање јавне управе

Кад говоримо о главним адутима СДС у Брчком наши грађани морају знати, прије свега, да је СДС национална странка којој је заштита националног интереса кључни задатак. С обзиром на статус Брчког и концепцију управе, то је услов опстанка Срба у Брчком и равноправности са друга два народа, а од виталног је значаја и за Републику […]

среда, октобар 3, 2012 / 10:24

Кад говоримо о главним адутима СДС у Брчком наши грађани морају знати, прије свега, да је СДС национална странка којој је заштита националног интереса кључни задатак.

С обзиром на статус Брчког и концепцију управе, то је услов опстанка Срба у Брчком и равноправности са друга два народа, а од виталног је значаја и за Републику Српску.

Уз демократски принцип, странка је стабилна и има коизистентну политику од оснивања до данас и поред повремених изазова – каже др Милан Пурић, носилац листе СДС за Брчко.

– Странка је изнад сваког појединца, што обезбеђује да руководство дјелује тимски, захваљујући чему је и поред свих притисака којима је била изложена и далеко најбољој кадровској основи, још најјача српска сгранка у Брчком – наводи др Пурић.

Шта СДС може ново да понуди грађанима Брчког, а да то није исто што нуде друге странке?

– Одговор на то питање подразумјева у неком смислу нескромност, што не желим. Ипак ћу рећи да сам заједно са осталима, на листи странке која је предводила политичку борбу за стварање Републике Српске. Као таква има посебну одговорност за српски народ и РС. Национални интерес је у СДС изнад страначког, што често захтјева извјесне концесије према другима у стварању широког политичког фронта око националних питања. Ријеч је заправо о томе да је наша одговорност често и већа од капацитета који нам додјеле бирачи на изборима. Знате већ од чега све зависе изборни резултати, демократски процес је код нас још у развоју.

Како побољшати живот Грађанима?

– Морам да кажем да данас то питање гласи, како пребродити кризу, будући да је у Брчком, процентуално највећи број сирмашних у односу на окружење. Буквално се мора рјешити огромна незапосленост, што је могуће ако смањимо буџетску потрошњу и тако насталу резерву усмјеримо на развој, као услов за веће запошљавање. Пољопривреда, као значајан извор запошљавања мора заузети стратешко мјесто у приоритетима локалне власти, с обзиром на завидне и слабо искоришћене потенцијале – запуштене површине се морају привести намјени уз значајнији финансијски подстицај. Сервиси становништву се морају значајно унапрједити (здравство, јавна управа и друго). У изградњи инфраструктуре потребно је увести ред и приступити реализацији стварних капиталних пројеката, умјесто хаотичног асфалтирања путића, постављања сијалица и слично. Охрабрује изградња заобилазнице, на реду је довршавање водоснабдјевања, рјешавање депоније, отпадних вода и низ других.

Шта под хитно мора да се мјења у Брчком?

– Јавна управа! Мора се успоставити одговорност, које сада скоро да и нема, повећати ефикасност, смањити огроман бирократски апарат. Ако питате зашто ће то бити могуће ако није било до сада, треба знати да су се многи, који су били у позицији да одлучују, крили иза канцеларије супервизора, која се, додуше и није „претргла" у конструкцији бирократског апарата, а имала је кључну улогу. Врхунски приоритет је објективизовање критеријума при запошљавању у јавну управу, чиме би се елиминисала корупција, те измјена закона о јавним службеницима.

Како помоћи најугроженијем дјелу становништва дистрикта?

-Они су нажалост многобројни. Ту су незапослени, људи који су у току рата протјерани са подручја данашње Федерације, борачке категорије, пеизионери, пољопривредници са мањим газдинствима и миоги други. Мора се сачинити програм социјалног збрињавања, а да би се ваљано направио неопходан је прецизан преглед свих социјалних потреба – социјална карта, што до сада није урађено.

Какав је положај Срба у дистрикту?

-Данас равноправнији него прије четири године, захваљујући прије свега значајно већем јединству српских политичких странака које учествују у власти, чему је у највећој мјери допринијела СДС уласком у владу у овом мандату. Положај Срба у Брчком је, међутим, и даље веома сложен, посебно имајући у виду да, у недостатку консензуса при одлучивању, друга два народа нађу заједнички интерес, из општепознатих разлога. Услов за равноправност је апсолутно једииство српске политике око питања од виталног значаја за српски народ, а оно зависи од српских представника у власти. Тешко се може остварити јединство, ако носиоци власти превасходно брину о личном интересу – како да се сви сложимо да само неком треба да буде добро.

Да ли ће се оформити коалиција српских странака у Брчком?

– Неопходна је. Да ли ће бити и могућа зависи од тога колико ће српски бирачи изаћи на изборе и кога ће бирати. Генерално, мање странке имају мању одговорност и веће „апетите" приликом подјеле ресора, а то отежава договор. Замислите странку коју представља само један посланик. Ту се веома често страначки ставови прилагођавају личним интересима и потребама тог посланика, а онда је сарадња са таквима тешко могућа. Само велика коалиција српских странака у Брчком може обезбједити равноправност Срба са другим народима, а услов за то је да бирачи масовно изађу на изборе и подрже стабилне и јаке странке, поштене и способне људе. Вјерујемо да ће тако и бити.

Власт мора равномјерније да распореди терет кризе. Теже људи подносе неправду него немаштину. Крајње је вријеме да се донесе закон о одузимању нелегално стечене имовиие, јер има један број људи који су се обогатили „с леђа" осталих. Таквих има и у власти и зато то тешко и споро иде.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *