ДП: Резолуција ХНС неприхватљива и опасна

Демократска партија /ДП/ оцијенила је у саопштењу да је Резолуција Хрватског народног сабора /ХНС/ „неприхватљива и опасна иницијатива“ и да политичке странке из Републике Српске /РС/, које је подржавају уствари „подржавају рушење Дејтонског мировног споразума“. "Тиме странке гурају српски народ у авантуру територијалне прекомпозиције БиХ са прикривеним амбицијама хрватске политичке елите за територијом Посавине у […]

среда, април 20, 2011 / 14:13

Демократска партија /ДП/ оцијенила је у саопштењу да је Резолуција Хрватског народног сабора /ХНС/ „неприхватљива и опасна иницијатива“ и да политичке странке из Републике Српске /РС/, које је подржавају уствари „подржавају рушење Дејтонског мировног споразума“.

"Тиме странке гурају српски народ у авантуру територијалне прекомпозиције БиХ са прикривеним амбицијама хрватске политичке елите за територијом Посавине у РС и истовремено бошњачке политичке елите за територијом Подриња и пријератног Сарајева, такође у РС", наводи се у саопштењу из ДП-а.

Из ДП-а сматрају да је резолуција коју је усвојио ХНС за Српску "неприхватљива и опасна иницијатива која предвиђа темељиту реформу Устава БиХ, чиме се уставно правна и политичка криза Вашингтонског споразума Федерације БиХ трансформише у кризу Дејстонског мировног споразума БиХ, а тиме индиректно и у кризу РС".

"Међународно признат и потврђен двоентитетски уставни поредак из Дејтонског мировног споразума најбољи је гарант уставноправне и териотријалне сигурности српског народа у БиХ и сваки покушај измјене таквог статуса РС представља опасну и непотребну авантуру", наводи ДП.

Хрватски народни сабор /ХНС/ јуче је у Мостару усвојио Резолуцију у којој се, између осталог, наводи да "детаљна реформа Устава БиХ, која ће обезбиједити институционалну равноправност и нову административно-територијалну организацију и укључивати федералну јединицу са хрватском већином може гарантовати истинску равноправност хрватског народа".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *