Доживотне пресуде за геноцид у Руанди

Трибунал за Руанду осудио је на доживотни затвор лидере некадашње владајуће странке Хутуа у Руанди за учешће у геноциду 1994. године. "Вијеће једногласно осуђује Матјеа Нгирумпатсу", бивишег предсједника Националног републиканског покрета за демократију и развој "на доживотни затвор", рекао је судија и додао да је на исту казну осуђен и некадашњи замјеник предсједника странке Едуар […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 07:58

Трибунал за Руанду осудио је на доживотни затвор лидере некадашње владајуће странке Хутуа у Руанди за учешће у геноциду 1994. године.

"Вијеће једногласно осуђује Матјеа Нгирумпатсу", бивишег предсједника Националног републиканског покрета за демократију и развој "на доживотни затвор", рекао је судија и додао да је на исту казну осуђен и некадашњи замјеник предсједника странке Едуар Каремера.

Нгирумпатса и Каремера проглашени су кривим за ратне злочине, злочине против човјечности и геноцид зато што нису спријечили нити су осудили злочине које су 1994. године починили припадници подмлатка њихове странке Интерахамве.

Према пресуди, 11. априла 1994. године почео је удружени злочиначки подухват чији је циљ било истребљење Тутса. Тог дана и сутрадан, пише у пресуди, припадницима Интерахамве подијељено је оружје у хотелу "Дипломат" у Кигалију уз сагласност Нгирумпатсе.

Према подацима УН, око 800.000 људи, углавном припадника мањинске заједнице Тутса и умјерених Хутуа, убијено је у геноциду извршеном од априла до јула 1994. године у Руанди. Злочин су испланирали и извршили екстремисти, припадници већинске заједнице Хутуа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *