Доступан нови Убунту

Једна од најпопуларнијих ГНУ/Линукс дистрибуција, Убунту, доступна је за преузимање у новој верзији – 11.04 Нети Нарвал.  Једна од најуочљивијих новина свакако је нови кориснички интерфејс, Јунити, првенствено развијан за нетбук верзију овог оперативног система, а који је сада прилагођен и за десктоп. Осим тога, помјерање од традиционалних интерфејса учињено је и са новим начин […]

субота, април 30, 2011 / 11:10

Једна од најпопуларнијих ГНУ/Линукс дистрибуција, Убунту, доступна је за преузимање у новој верзији – 11.04 Нети Нарвал.

 Једна од најуочљивијих новина свакако је нови кориснички интерфејс, Јунити, првенствено развијан за нетбук верзију овог оперативног система, а који је сада прилагођен и за десктоп.

Осим тога, помјерање од традиционалних интерфејса учињено је и са новим начин претраге апликација и фајлова, који изгледа као претраживање на мрежи, наводи се у званичном саопштењу.

Бојан Богдановић из локалне Убунту заједнице рекао је да ово издање доноси велике промјене.

"Поред устаљене праксе да са новом верзијом долазе најновије верзије програма, кернела и слично, овога пута су начињене велике промене у самом изгледу, али и функционалности декстоп окружења." 

 "Од ове верзије донета је одлука да Убутну долази са Јунити у пару са ЕпМени уместо са (управом изашлим) Гноме 3 окружењем. Визуелни идентитет је допадљив, а надамо се да ће и нове функционалности допринети лакоћи коришћења Убунтуа", рекао је Богдановић за Технополис.

Он је, од осталих промјена, издвојио и замјену неких подразумијеваних софтверских пакета, па сада уместо ОпенОфиса пакета, Убунту стиже за либреОфисом, а уместо Ритамбокса ту је Банши.

Остале карактеристике 11.04 издања тичу се боље повезаности са Убунту 1 сервисом и новог Софтвер центра, а које би требало да допринесу лакшем кориштењу у свакодневном раду, рекао је Богдановић.

Убунту Нети Нарвал, који према ријечима извршне директорке Каноникала, компаније која стоји иза овог оперативног система, Џен Силбер, "помјера границе пружајући модерно и ефикасно ПиСи искуство" можете бесплатно преузети са званичног сајтаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *