Доста је дођоша: Швајцарци подржали закон о азилу

Швајцарци су на референдуму подржали нови, пооштрени закон о азилу, показали су први резултати гласања. Гласачка мјеста затворена су у подне, а скоро 80 одсто грађана који су изашли на биралишта у девет од 23 швајцарска кантона подржали су контроверзни закон. Коначни резултати референдума биће саопштени касније данас, пренио је АФП. Према новом закону, који […]

недеља, јун 9, 2013 / 16:24

Швајцарци су на референдуму подржали нови, пооштрени закон о азилу, показали су први резултати гласања.

Гласачка мјеста затворена су у подне, а скоро 80 одсто грађана који су изашли на биралишта у девет од 23 швајцарска кантона подржали су контроверзни закон.

Коначни резултати референдума биће саопштени касније данас, пренио је АФП.

Према новом закону, који је ступио на снагу у септембру, са списка разлога на основу којих се може поднијети захтјев за азил избрисана је одредба о дезертирању из војске, на коју су се прошле године најчешће позивали држављани Еритреје, у којој је служење војске обавезно за све физички способне мушкарце и жене.

Такође, укинута је могућност да се за азил аплицира у швајцарским амбасадама.

Противници новог закона скупили су 60.000 потписа, колико је било потребно за сазивање референдума на којем би грађани дали коначну ријеч.

У Швајцарској је тренутно регистровано 48.000 поднијетих захтјева за азил, од којих 28.631 прошле године, када је та земља доспјела на шесто мјесто по броју апликација, навео је АФП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *