Дорис Пак: Високи представник треба да оде

Посланик у Европском парламенту и стални извјестилац за БиХ Дорис Пак сматра да је високи представник урадио свој посао у БиХ и да је вријеме да оде. Она је истакла да је институција високог представника установљена са циљем да помогне да БиХ постане држава, али да је вријеме да се посао препусти домаћим институцијама. Говорећи […]

недеља, децембар 11, 2011 / 13:16

Посланик у Европском парламенту и стални извјестилац за БиХ Дорис Пак сматра да је високи представник урадио свој посао у БиХ и да је вријеме да оде.

Она је истакла да је институција високог представника установљена са циљем да помогне да БиХ постане држава, али да је вријеме да се посао препусти домаћим институцијама.

Говорећи о формирању Савјета министара БиХ, Пакова је за дневни лист "Прес" рекла да је код лидера најјачих политичких партија у БиХ видјела жељу да се то уради, али да они веома често мијењају ставове.

"Након разговора које сам имала са њима на недавном састанку у Италији, изјавила сам да ће почетком децембра бити формиран Савјет министара. Међутим, лидери у БиХ веома често мијењају ставове и зато имамо проблема. Већ је средина децембра, а лидери стално говоре да треба још мало да се то оствари, а када дође до тог `мало`, онда испадне да је то много", оцијенила је Пакова.

Она је додала да свако сноси дио одговорности за неформирање власти на нивоу БиХ, али да увијек испадне крив онај који на крају каже не, оцјењујући да је то дјетињасто.

"Дејтон је направио ову и овакву државу састављену од два ентитета. То неки баш не могу да сваре, али то је најбоље што се могло добити. Ми можемо да посматрамо са стране, да се љутимо, да нам буде жао, да молимо да се нешто уради, али интервенисати нећемо", поручила је Пакова.

Оцјењујући лидере водећих политичких партија у БиХ, Пакова је рекла да је лидер СНСД Милорад Додик способан, али да не користи сав свој капацитет, предсједник СДП Златко Лагумџија је разочарао, док је лидер СДА Сулејман Тихић озбиљан али не толико јаког политичара.

"/Лидер ХДЗ БиХ/ Драган Човић има проблема, а /предсједник ХДЗ 1990/ Божо Љубић није требало да направи други ХДЗ", сматра Пакова.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *