Доња Градина: Дан пробоја логораша

КОЗАРСКА ДУБИЦА – У Козарској Дубици данас ће полагањем вијенаца у Спомен-подручју Доња Градина и свечаном академијом бити обиљежен 22. април – дан пробоја посљедње преживјеле групе логораша из злогласног усташког логора Јасеновац. Делегација општине Козарска Дубица, општинског СУБНОР-а и ученици Мјешовите средње школе "Никола Тесла" ће у јутарњим часовима положити вијенце на спомен обиљежје […]

петак, април 22, 2011 / 10:16

КОЗАРСКА ДУБИЦА – У Козарској Дубици данас ће полагањем вијенаца у Спомен-подручју Доња Градина и свечаном академијом бити обиљежен 22. април – дан пробоја посљедње преживјеле групе логораша из злогласног усташког логора Јасеновац.

Делегација општине Козарска Дубица, општинског СУБНОР-а и ученици Мјешовите средње школе "Никола Тесла" ће у јутарњим часовима положити вијенце на спомен обиљежје у Доњој Градини.

Поводом обиљежавања 66. годишњице пробоја јасеновачких логораша у 20.00 часова у Дому културе у Козарској Дубици биће уприличена академија у помен и сјећање на невино страдале жртве, којој ће присуствовати званичници Републике Српске и општине Козарска Дубица, представници сусједних општина и јавних установа.

Академији ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић.

На дан пробоја 22. априла 1945. године у логору Јасеновац било је заточено 1 073 преживјелих логораша од којих је 600 кренуло у пробој, а слободу је угледао само 91 логораш.

Истог дана почео је и пробој затвореника дијела логора Кожаре, у селу Јасеновац, гдје је од 167 затвореника њих 11 преживјело пробој.

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске.

Према истраживањима стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у овом логору убијено је око 800 000 дјеце, жена и стараца.

Међу страдалима било је највише Срба, Јевреја и Рома. По начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свијету, а који је основала и њиме управљала НДХ.

Парастос и помен страдалим жртвама у Доњој Градини биће служен у недјељу, 1. маја.

 0 КОМЕНТАРА

  1. док су се титини партизани борили за власт, чекајући да се логораши голим рукама кроз жице логора пробију до слободе..па да их они касније идеолошки „ослободе“…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *