Договорен оквир буџета БиХ

Фискални савјет БиХ договорио је на данашњој сједници да оквир буџета институција БиХ за 2012. годину буде 980,2 милиона КМ, што је за 4,65 одсто мање у односу на Буџет из 2010. године, саопштено је из Савјета министара БиХ. С обзиром да и даље постоје разлике у ставовима о висини захватања прихода са Јединственог рачуна […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 17:52

Фискални савјет БиХ договорио је на данашњој сједници да оквир буџета институција БиХ за 2012. годину буде 980,2 милиона КМ, што је за 4,65 одсто мање у односу на Буџет из 2010. године, саопштено је из Савјета министара БиХ.

С обзиром да и даље постоје разлике у ставовима о висини захватања прихода са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање, министри финансија задужени су да обаве додатне разговоре с циљем усаглашавања овог питања.

Сједница Фискалног савјета, коју је заказао предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, одржана је путем видео-линка.

КРАЈИНА: БЕЗ ДОГОВОРА О ИЗВОРИМА ФИНАНСИРАЊА

Министар финансија Федерације БиХ Анте Крајина рекао је да је Фискални савјет БиХ данас само договорио да оквир буџета институција БиХ за 2012. годину буде 980 милиона КМ, али да проблем остају извори финансирања.

“Нисмо се у суштини ништа договорили осим да се као оквир буџета узме цифра од 980 милиона КМ. Држава је ту направила уступак. Међутим, проблем је у изворима финансирања и ту се нисмо ништа договорили, осим да се наставимо договарати“, рекао је Крајина.

Крајина каже да је изнесен приједлог да рјешење покушавају да нађу министри финансија, који су рекли да ово није њихова надлежност, већ да о расподјели новца мора да одлучи виша политика како би дошли до помака.

Он је рекао да се са нивоа БиХ тражи да од 980 милиона КМ, колики је оквир буџета, властитим приходима буде покривено 130 до 135 милиона КМ, док би остало требало покрити од индиректних пореза.

“Из Републике Српске није показана спремност да се направи помак од стања из 2010. године када је за државу било предвиђено 689 милиона КМ, а сада би им требало минимално 800 милиона КМ да би се успјели уклопити“, рекао је Крајина.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *