Договор ЕУ и Русије, помоћ стиже на Косово

Европска комисија је са Владом Русије склопила договор о начину да се обезиједи пролазак конвоја са руском хуманитарном помоћи чије је крајње одредиште Косово, рекла је агенцији Бета портпарол у Европској комисији Маја Коцијанчич. Како је истакла Коцијанчич, ЕУ је у контакту са свим странама којих се то тиче, са циљем да се тај договор […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 08:12

Европска комисија је са Владом Русије склопила договор о начину да се обезиједи пролазак конвоја са руском хуманитарном помоћи чије је крајње одредиште Косово, рекла је агенцији Бета портпарол у Европској комисији Маја Коцијанчич.

Како је истакла Коцијанчич, ЕУ је у контакту са свим странама којих се то тиче, са циљем да се тај договор спроведе.

Маја Коцијанчич, замјеница портпарола високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, изразила је наду „да ће сви сарађивати како би до спровођења договора дошло брзо”.

Конвој са 300 тона руске хуманитарне помоћи намијењене косовским Србима од уторка стоји на административном прелазу Јариње. Царински пункт Еулекса на Јарињу прешла су само два од 27 камиона.

Један шлепер се налази на самој административној линији гдје су га припадници Еулекса зауставили и не дозвољавају му улазак на Косово.

Руско министарство спољних послова саопштило је вечерас да „интензивно ради на пролазу” конвоја, и оптужило Еулекс да ствара препреке за његов пролазак.

„Руководство мисије ЕУ, очигледно излазећи ван оквира свог неутралног статуса, и упркос недвосмисленим одредбама резолуције 1244 Савјета безбједности УН, које се тичу слободне испоруке хуманитарне помоћи на Косово, ствара препреке измишљајући различите разлоге за пролазак терета”, наводи се у саопштењу.

Портпаролка ЕУ мисије на Косову Ирина Гудељевић рекла је раније данас да конвој има двије могућности да уђе на Косово – да прихвати пратњу Еулекса, што подразумијева уклањање барикада, или да за улазак користи прелаз Мердаре.

Према њеним ријечима, руска амбасада у Београду је првобитно захтијевала полицијску пратњу Еулекса, али се касније испоставило да је не жели.

Руски амбасадор Александар Конузин је у уторак одбио оба Еулексова услова и објаснио да им никаква пратња не треба и да на прелаз Мердаре неће, јер су тамо службеници власти у Приштини коју не признају ни Русија ни Србија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *