Договара се: Како ће се Српска представити у Петрограду?

Mинистaр прoсвjeтe и културe Рeпубликe Српскe др Дaнe Maлeшeвић са сарадницима разговарао је данас са представницом Комитета за културу Санкт Петербурга Еленом Војновом и са директорима републичких установа културе са чијим ће се програмима Република Српска представити на предстојећим „Данима културе Републике Српске у Санк Петербургу“.

понедељак, април 23, 2018 / 17:05

Министар Малешевић изразио је задовољство због изузетне прилике да се наше установе културе, као и појединци који се баве културом, представе публици у Санкт Петребургу те у сусретима стваралаца препознао могућност за јачање културне сарадње у цјелини и континуитет размјене културних садржаја.

Он је подсјетио да је у исто вријеме прошле године Република Српска била домаћин култури руске метрополе.

У оквиру четвородневног програма манифестације у Санкт Петербургу, од 10. до 14. маја 2018. године, Музеј Републике Српске представиће изложбу „Змијањски вез – свјетско културно насљеђе“ и изложбу фотографија „Јасеновац-концентрациони логор“.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске представиће изложбу „Петар Кочић – С планине и испод планине“ те промовисати српско-руско издање „Приповијетке Петра Кочића“.

Кинотека Републике Српске припремила је програм „Вечери документарног филма Републике Српске“, у оквиру којег ће бити уприличене пројекције седам докуметарних филмова.

Народно позориште Републике Српске представиће санктпетербуршкој публици двије представе. Једна од њих је „Синови умиру први“, којом ће и званично бити отворена манифестација „Дани културе Републике Српске у Санкт Петербургу“, а друга представа је „Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима“.

Свечаност отварања манифестације у Санкт Петребургу почеће концертом бањалучког квартета флаута „Флутете“.

На састанку је разговарано о свим активностима завршних припрема и организације саме манифестације у Санкт Петрбургу.

Досадашња сарадња установа културе из Републике Српске и из Санкт Петребурга оцијењена је веома добром, а престојећа манифестација као важна прилика за унапређење сарадње свих установа културе Српске и Руске Федерације.

У оквиру раније успостављене сарадње између Републике Српске и Санкт Петербурга, прошле године је одржана манифестација „Дани Санкт Петербурга у Републици Српској“, у оквиру које је грађанима Бање Луке био представљен изузетан културно-умјетнички програм.

Састанку су присуствовали директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић, директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић, директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић и директор Музеја Републике Српске Миладин Савић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *