Додик: Власт у складу са уставом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће учествовати у свим будућим разговорима о формирању власти, јер сматра да је то за Српску корисно, али да је потпуно непотребно слушати приче коме шта припада у расподјели власти. "Свакоме припада оно што му припада у складу са Уставом. Овдје је концептуално питање суштинско, а […]

петак, децембар 2, 2011 / 18:12

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће учествовати у свим будућим разговорима о формирању власти, јер сматра да је то за Српску корисно, али да је потпуно непотребно слушати приче коме шта припада у расподјели власти.

"Свакоме припада оно што му припада у складу са Уставом. Овдје је концептуално питање суштинско, а не питање ко ће и гдје сјести. Према Уставу, Републици Српској припадају четири мјеста и то треба да се поштује", нагласио је Додик.

Наводећи да је РС још прије годину била спремна да да четири министра, у договору СНСД-а и СДС-а, и да каже да иде у тај Савјет министара, Додик је упитао што би ове двије стране губиле вријеме и слушале лидере СДА и СДП-а – Тихића и Лагумџију.

"Они имају своје позиције, нека их попуне и – то је то", рекао је лидер СНСД-а.

Према његовим ријечима, у БиХ мора да постоји консензус на бази одговорности, а мора се утврдити и то шта је могуће, а шта не.

"То што је (Златко) Лагумџија побиједио и жели да успостави принцип грађанског уређења БиХ може да буде легитимно, али не може да буде захтијевано и прихватљиво за остале. Ми смо то тако видјели и то је тачка на којој Бошњаци желе да сломе досадашње принципе одлучивања", констатовао је Додик.

На питање на шта Лагумџија рачуна одлажући да прихвати постојећи концепт у формирању власти, Додик је одговорио да, вјероватно, рачуна на неку врсту међународне интервенције.

"Ми на то не рачунамо, нити ћемо то прихватити", поручио је предсједник Српске и напоменуо да Савјет министара није влада и да не може да се бира по том принципу.

Српска је, каже он, све урадила и спремна је да попуни четири мјеста у Савјету министара БиХ.

Додик сматра да многи гријеше када поједностављују питање "ко ће и гдје сједити".

"Није то питање. Проблем је у покушају да се уруши баланс и паритет на нивоу БиХ који је до сада важио, да се успостави принцип пропорционалности, а који би требало да буде основа неких далеких или ближих политика у којим ће доминација једног народа моћи да се проводи несметано", упозорио је предсједник Српске.

Он је истакао да политичари у Српској не смију бити неопрезни: "Ако Милорад Додик и Младен Босић то пусте, онда ћемо бити трагичари и створићемо једну нову немогућност за Републику Српску".

Напомињући да се тај обрачун сада води против Хрвата, Додик је упитао шта би било и да дође до формирања Савјета министара, односно шта би се то ново десило. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *