Додик: Уставни суд БиХ давно изгубио кредибилитет

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да захтјев Сулејмана Тихића Уставном суду БиХ за оцјену уставности Уредбе Владе Српске о утврђивању регистрационог подручја за одређивање јединственог матичног броја грађана представља типичну неуспјелу причу, која се зове БиХ. "БиХ покушава да сваки нормалан потез, као што је овај у вези са матичним бројевима, доведе у […]

четвртак, мај 16, 2013 / 16:20

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да захтјев Сулејмана Тихића Уставном суду БиХ за оцјену уставности Уредбе Владе Српске о утврђивању регистрационог подручја за одређивање јединственог матичног броја грађана представља типичну неуспјелу причу, која се зове БиХ.

"БиХ покушава да сваки нормалан потез, као што је овај у вези са матичним бројевима, доведе у идеолошке или неке друге оквире", рекао је Додик Срни.

Он је истакао да је Уставни суд БиХ свој кредибилитет давно изгубио.

"То је суд само једног народа и нема везе са нама. Питање је дана када ћемо ми отказати послушност везано за одлуке Уставног суда", рекао је Додик.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сулејман Тихић поднио је захтјев Уставном суду БиХ за оцјену уставности Уредбе Владе Републике Српске о утврђивању регистрационог подручја за одређивање јединственог матичног броја грађана.

Цвијановић: Влада Српске неће одустати од своје уредбе

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да Влада Српске неће одустати од уредбе о утврђивању регистрационог подручја за одређивање јединственог матичног броја грађана, напомињући да је органима у БиХ остављено довољно времена и простора да реагују на прави начин у тој области.

На питање Срне да прокоментарише захтјев предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Сулејмана Тихића Уставном суду БиХ да оцијени уставност ове уредбе, Цвијановићева је рекла да су органи БиХ имали довољно времена да се на прави начин ставе у заштиту и функцију својих грађана, али да то, нажалост, нису одрадили.

"Не интересује ме Тихић, ни његове иницијативе. Интересују ме грађани Републике Српске – мајке и бебе", додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је Влада Српске донијела рјешење, тако да је реализовано око 90 одсто поднесених захтјева, те оцијенила да ће наредне седмице бити ријешени сви случајеви који су нагомилани због нерада, нечињења, неодговорности и нефункционалности институција БиХ.

"Ми нећемо бити таоци никога у овој земљи. Наше бебе добијају матичне бројеве и то је оно што желимо", истакла је Цвијановићева.0 КОМЕНТАРА

  1. Једна од ријетких ствари у којој се слажем са г. Додиком. Уставни суд БиХ, међу правницима, не ужива углед. А како би уживао, кад од пет судија из БиХ, није никада није донијело ни једну одлуку у правосуђу, а сад рјешавају по апелацијама. Г. Додик, нам не каже, шта је учинио да се оваква накарадна установа промјени. Посебно им треба одузети апелациону надлежност, јер доносе неке одлуке, које на све личе.

  2. ja mislim da je g. Dodik izgubio kredibilitet, a i s njim RS na zalost. Niko ga više ne shvata ozbiljno, mozda cak ni ukucani njegovi. Što se tiče odluke ustavnog suda, ona se ne moze ignorisati. Moze se buniti i prostestvovati, ali ne i ignorisati.

  3. Ne radi se ovde o kredibilitetu MD niti je MD jednako RS, radi se o tome sto se mujosi ne mogu da svare da RS uopste postoji a kamo li da izdaje jebeni maticni broj, ej!
    x-(
    Moze se ignorisati kako ne moze,eto „ustavni“ sud donese odluku da je izdavanje JMBG navodno neustavno, RS nastavlja da izdaje maticni broj, jer je interes gradjana vazniji od kaprica klempave nakaze iz sarajva.Pas(klempavi) laje vozovi prolaze..
    U ostalom i mnoge druge vaznije odluke ustavih sudova u BIH se u stvarnosti ne postuju pa nikom nista…

  4. nema ta prica veze ni sa cim, a pogotovo sa svarivanjem. mislim da ti je pogrena logika. nije to ni do klempe, vec do onog sto odlucuje. Apelaciju moze svako podnijeti, al pitanje je sta ce se usvojiti. Kao sto tebe moze svako da tuži, ali je pitanje ima li osnova. Tacno je da se i neke druge odluke ustavnih sudova ne postuju. Samo je ovdje pitanje hoce li biti interes nekih mocnika da li da se postuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *