Додик: Успјешна посјета Риму за међунaродно позиционирање Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је у изјави за Радио телевизију РС, да је његова данашања посјета Риму у оквиру које је разговарао са предсједником Владе Италије Силвијем Берлусконијем успјешна за међународно позиционирање Српске. "Све што чинимо је дио наших глобалних напора да Српска оствари продор на међународном плану и да обезбиједи инвестиције које […]

уторак, јун 7, 2011 / 22:06

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је у изјави за Радио телевизију РС, да је његова данашања посјета Риму у оквиру које је разговарао са предсједником Владе Италије Силвијем Берлусконијем успјешна за међународно позиционирање Српске.

"Све што чинимо је дио наших глобалних напора да Српска оствари продор на међународном плану и да обезбиједи инвестиције које треба да гарантују развој, односно да изолованост и затвореност РС из ранијих времена буду иза нас. То остварујемо на начин на који смо то радили недавним састанцима са Кетрин Ештон, јуче са Штефаном Филеом и данас са Берлусконијем, а веома брзо и са водећим људима Руске Федерације" – нагласио је Додик.

Предсједник Српске оцијенио је да је привредна сарадња Српске и Италије у успону, као и политички односи, односно разумијевање које Италија има за проблеме и процесе у БиХ, јер је видљиво да улаже напоре да буде активна у рјешавању свих питања у БиХ.

Додик и Берлускони усагласили су током данашњег разговора у Риму потребу уласка БиХ, односно Српске у ЕУ, као један од дугорочних начина стабилизације и просперитета на западном Балкану.

Влада Италије обезбиједиће финансијску конструкцију за релизацију пројекта изградње хидроенергетског система "Средња Дрина" у који су укључене Република Српска, Италија и Србија, изјавио је предсједник Српске након састанка са Берлусконијем.

"На бази заједничког предузећа које ће бити формирано биће урађени заједнички пројекти. Српска ће дијелом бити сувласник заједничког предузећа, уз обавезу да обезбиједи неопходну логистику" – навео је Додик.

На састанку, којем су присуствовали министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић, шеф италијанке дипломатије Франко Фратини и италијански министар економског развоја Паоло Романи, било је ријечи и о пројекту одбране од поплава у Српској.

Пројекат "Средња Дрина" подразумијева изградњу хидроенергетског система, који би требало да почне за двије године, а вриједност инвестиције процијењена је на 830 милиона евра.

Предложено техничко рјешење на средњем току Дрине подразумијева изградњу три хидроелектране у каскади – Дубравица, Тегаре и Рогачица, укупне инсталисане снаге 321,45 мегавата са просјечном годишњом производњом струје од око 1.200 гигават-часова.

Електропривреде Српске и Србије закључиле су прошле године споразум о заједничкој изради студије оправданости за ХЕС Средња Дрина са идејним пројектом, након чега су прелиминарни споразум о сарадњи на том пројекту склопили ЕПС и италијанска компанија "Сеци Енергија".0 КОМЕНТАРА

  1. šta li se krije iza ove posjete?
    Šta mu berluskoni treba?
    Zbog RS nije potegao tamo, nije išao ni kada je berluskoni bio u boljoj poziciji.Koliko li mu je izručio za lobiranje?Njega poplave ne interesuju.koliko je proćerdao mogao je opasati nasipima deset puta ugrožena područja.koliko plaća ćurguzu, ranki, rakulju, vasiliji i grigoriju …. senatorima da mu odobravaju,stranim akademicima da dođu u posjetu, koliko nas košta igokea… i nebrojeni kriminalni projekti, mogli smo ako ne , živjeti kao neka evropska zemlja, a ono bar na nivou iza rata.
    Ovo je najstrašnija i najsurovija zbilja na koju nas dovede ovaj đavo.

  2. његов период владавине је катастрофа са елементима тешке трагедије…јбт берлусконијев пајтос, па шта још да нам приушти тај идиот озбиљно нарушеног менталног здравља, огрезао у криминалу над валститим народом и нашим ресурсима!
    пола резервара горива дајемо том кретену „за државу“, кад сипамо себи, коју клинчеву државу, па да она ишта ваља, па и ајд’ него је јад и чемер!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *