Додик: Укидање, а не премијештање ОХР

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да рјешење није у томе да високи представник буде дислоциран у Европу, него да треба приступити укидању ОХР. "Можда је, ипак, реалност у овоме што је Европа утврдила, а то је да се дође до реконфигурације, што подразумијева да се измјести сједиште високог представника из БиХ", рекао је Додик […]

среда, децембар 7, 2011 / 21:23

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да рјешење није у томе да високи представник буде дислоциран у Европу, него да треба приступити укидању ОХР.

"Можда је, ипак, реалност у овоме што је Европа утврдила, а то је да се дође до реконфигурације, што подразумијева да се измјести сједиште високог представника из БиХ", рекао је Додик након састанка у Бањалуци са специјалним представником ЕУ у БиХ Петером Соренсеном.

Предсједник Српске поновио је да ОХР треба укинути и да нема основа за његово постојање у БиХ, као и да већина европских земаља сматра да га је давно требало укинути.

Он је подсјетио на писмо бившег комесара за проширење ЕУ Олија Рена у коме је условио даљи пут БиХ ка Унији укидањем ОХР-а.

"Касније се то омекшало искључиво због сарадње са партнерима у међународној заједници, прије свега САД и Турском, али и даље разумијемо да успјешан европски пут БиХ подразумијева транзицију, односно затварање ОХР-а", нагласио је Додик.

Он је навео да БиХ треба препустити европским процесима, те да га радује што постоји моћна и јака канцеларија ЕУ у БиХ. Додик је изразио задовољство због могућности да ради са овом канцеларијом, као и удаљавања од ОХР-а "чије су акције довеле до садашњег застоја у БиХ".

Специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен рекао је да делегација Европске уније блиско сарађује са канцеларијом ОХР-а.

" ОХР ради на дејтонским а ми на питањима ЕУ", рекао је Соренсен након састанка са Додиком.

Он је додао да су то природне посљедице одлука из марта када је ЕУ одлучила да ојача своје присуство у БиХ, што је резултирало да овдје има једну од највећих делегација у свијету. "Морамо обезбиједити да сва питања у вези са Унијом рјешавам ја, односно делегација ЕУ", навео је Соренсен.0 КОМЕНТАРА

  1. Nema toga OHR-a, niti našega najljućega neprijatelja koji nam nanese toliko štete i jada kao ti, nesrećo naša!
    Jadna li je majka koja te rodila i dala na našu glavu, da nam ti potpišeš ovakvu kaznu. Krivim tvoje roditelje što te nisu korili i savjetovali kao što bi to ja činio , i svaki roditelj kada sin donese kući tuđu muku.
    „sine neće se to tebi posrećiti“ , trebali su da mu kažu“ vrati to onome čije je“.
    Ovako ili ti, ili mi. Jednome nije mjesto na zemlji. Na tebi je da odlučiš: ili nas sve poubijaj da nas više ne mučiš, ili ti sam sebi sudi, da mi ne prljamo ruke.
    Sakupi svoju bandu s kojom si zlikavčio i kolektivno otidite na putujuću sjednicu vladu na onaj svijet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *