Додик: Тужилаштво и Суд БиХ су најнеефикасније правосудне институције у свијету!

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик предложио је данас Народној скупштини РС 23 закључка који се завршавају приједлогом одлуке о расписивању референдума у РС на којем би се грађани Српске изјаснили о наметнутим законима и кршењу конвенције о људским правима високих представника у БиХ.  "Тужилаштво и Суд БиХ су правосудне институције које су […]

среда, април 13, 2011 / 22:30

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик предложио је данас Народној скупштини РС 23 закључка који се завршавају приједлогом одлуке о расписивању референдума у РС на којем би се грађани Српске изјаснили о наметнутим законима и кршењу конвенције о људским правима високих представника у БиХ.

 "Тужилаштво и Суд БиХ су правосудне институције које су наметнуте одлукама високог представника. То је учињено на захтјев бошњачких политичара са циљем да се посредним механизмима унитаризује правосуђе у БиХ и изврши централизација", рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине РС на којој се расправља о посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловању Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина.

Додик је истакао да РС не жели новцем својих грађана да финансира "државне" правосудне институције које раде против интереса њених грађана, јер такве институције компромитују правосудни систем и правду.

Према његовим ријечима, Бошњаци преко таквих наметнутих институција, остварују оно што нису добили Дејтонским мировним споразумом.

"Дакле, обје ове правосудне институције су у служби бошњачких политички интереса. Пошто су обје институције дјело међународних центара моћи, оне су непрекидно под директном контролом странаца. Контрола и утицај се остварује посредством присуства међународних тужилаца, судија и међународног административног особља", додао је Додик.

Предсједник Српске је предложио да Народна скупштина РС констатује да је рад Суда и Тужилаштва БиХ, селективан приступ истраживању и процесуирању ратних злочина, различити аршини у вођењу поступака и пресуђивању, био на штету српског народа и са јасном политичком тенденцијом стварања по Србе крајње негативцне слике о ратним дешавањаима.

Додик је предложио да се Народна скупштина РС ограђује од рада Суда и Тужилаштва БиХ, као и да тврди да ове правосудне институције генеришу међунационалну мржњу.

"Тужилаштво и Суд БиХ су најнеефикасније правосудне институције у свијету! Њихов рад су међународни фактори дизајнирали према политици Хашког трибунала, очекујући да ће им дуготрајни поступци осигурати да сто година буду у БиХ и лагодно зарађују огроман новац", закључио је Додик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *