Додик Соренсену: И ми смо незадовољни слабим напретком БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска жели да остане видљиви дио процеса европских интеграција и да да допринос у отклањању застоја на том путу, прије свега, у провођењу одлуке „Сејдић-Финци“ и успостављању механизма координације на нивоу БиХ. Додик је, након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Петером Соренсеном, рекао да и […]

четвртак, октобар 11, 2012 / 15:12

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска жели да остане видљиви дио процеса европских интеграција и да да допринос у отклањању застоја на том путу, прије свега, у провођењу одлуке „Сејдић-Финци“ и успостављању механизма координације на нивоу БиХ.

Додик је, након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Петером Соренсеном, рекао да и Српска дијели незадовољство због слабог напретка БиХ који се изражава у годишњем извјештају Европске комисије, те позвао и остале лидере у БиХ да раде на испуњавању преостала два услова за подношење апликације за кандидатски статус БиХ.

"Ми ћемо наставити да радимо веома предано јер желимо да се стекну формални услови за кандидатски статус БиХ. То нам је један од важних политичких циљева који желимо да буде остварен што прије", истакао је Додик.

Додик је позвао и Европску комисију да помогне Српској у стварању функционалне стратегије борбе против против корупције, имајући у виду спремност, али и реализоване активности Републике Српске у тој борби.

"Кључно питање је како побољшати капацитете правосудног система који мора да буде одговорнији јавности, не политикама, за оно што чини", рекао је Додик, истичући да треба наставити са дијалогом који БиХ води са ЕУ у области реформе правосуђа.

Додик је нагласио да му је драго што је у извјештају примијећено да Српска има способност и капацитет да одговори на европске захтјеве, имајући у виду и примједбе које су дате на рачун успостављања механизма координације.

Према његовим ријечима, када се говори о механизму координације, Српска сматра да недостају адресе за координацију у Федерацији БиХ које могу да буду тачка договора за важна европска питања.

"Захвалан сам Европској комисији за извјештај. За стварање `мапе пута` коју смо конституисали у Бриселу на заједничком састанку Филеа и лидера из БиХ имао сам осјећај да Европа разумије БиХ и да јој је дала питања за које смо и они и ми вјеровали да су лако рјешива и да је то била јасна порука нама да Европа жели БиХ", истакао је Додик.

Додик је рекао да је застој на политичкој сцени довео до тога да се та питања ријеше и да у том смјеру треба што прије конституисати Савјет министара, те да лично сматра да се то може догодити у наредне двије до три седмице.

Предсједник Српске истакао је да је са Соренсеном разговарао и о промјенама и могућим проблемима које ће имати привредници из БиХ након уласка Хрватске у ЕУ.

Политичка воља

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен рекао је данас да је у овој години цијели регион остварио напредак на путу ка ЕУ, али и да снажну подршку чланству БиХ у ЕУ не прати политичка воља.

Соренсен је рекао да је данас у Бањалуци предсједнику Републике Српске Милораду Додику предочио годишњи извјештај Европске комисије о напретку БиХ, у којем се наводи шта БиХ треба да уради у предстојећем периоду.

"Ако се извјештај чита у регионалном контексту, онда се може видјети да је у овој години остварено доста ствари", рекао је Соренсен новинарима у Бањалуци након састанка са Додиком.

Он је подсјетио да Хрватска приступа ЕУ сљедеће године, да су у току преговори са Црном Гором, да је Србија добила статус кандидата у марту, да четврти пут Европска комисија предлаже да се отворе преговори са Македонијом, као и да се предлаже давање статуса кандидата Албанији, уз услов да се заврше кључни реформски кораци.
"Генерално на регионалном нивоу дошло је до напретка и сасвим је јасно да ЕУ испуњава обећања онда када земља испуни обавезе", истакао је Соренсен.

Он је подсјетио да су политички лидери из БиХ у јуну потписали "Мапу пута" у којој је тачно наведено шта БиХ треба да уради на путу ка ЕУ.

"Уочено је, а то је јуче нагласио и комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, да снажну подршку чланству БиХ у ЕУ, нажалост, не прати политичка воља. У разговорима који ми предстоје наредних неколико седмица видјећу да ли има довољно политичке воље која ће пропратити опредјељење јавности", рекао је Соренсен.

Он је нагласио да ЕУ мора да види да ли постоји сагласност свих политичких странака да се крене даље, те се нада да ће предстојећи разговори показати да ће обавезе које су преузете на састанку у Бриселу бити испуњене.

"У међувремену, ми смо овдје са својим великим тимом и помоћи коју можемо да пружимо. Одговорићемо на сваки захтјев за помоћ", додао је Соренсен.

На питање да ли ЕУ сноси одређену одговорност што БиХ није остварила никакав напредак према ЕУ, Соренсен је рекао да је ЕУ написала извјештај, те да је према томе то одговорност ЕУ, али да је дјеловање које се у извјештају описује одговорност домаћих политичара.

"У извјештају се описује ситуација у земљи која жели да се придружи ЕУ, а одговорност за напредовање тог процеса лежи потпуно на домаћим политичарима. То важи за БиХ, али и за било коју другу земљу", поручио је Соренсен.

Коментаришући писмо шест амбасадора у којем се критикује Европска комисија за давање безвизног режима земљама западног Балкана, те евентуалну могућност укидања безвизног режима за ове државе, Соренсен је рекао да није у прилици да коментарише писмо амбасадора, али да је, када је ријеч о безвизном режиму или обавезама из "Мапе пута", сасвим јасно да се очекује да земља испуни обавезе које је преузела.0 КОМЕНТАРА

  1. Pero, dodji ti kod mene u PD na kaficu da ti kazem da njemu nije ni stalo do EU , da bjezi od nje kao djavo od krsta jer tamo ima koliko toliko prava i pravde, sto njemu i njegovoj helikopterbandi ne odgovara. Da se ovdje postuju zakoni i pravda nas Alibaba bi davno bio u bukagijama. Ali, vi mu izgleda gledate kroz prste,pretpostavljam i iz kojih razloga, ili ste s njim u dilu.
    Pozdrav Petru iz PD

  2. Na znakovnom. Zbog Pere, nas zna devet jezika, deseti progovara. A,i onaj Drasko iz PD, njegov posilni, mu je uvijek pri ruci. I, taj zna i prosirenu recenicu da kaze. Zlobnici govore da je Njegova pokretna apoteka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *