Додик: Сад не смијемо стати, забранићемо Суд и Тужилаштво БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће обустављање истраге Специјалног тужилаштва Републике Српске против њега и сарадника бити импулс за укидање Суда и Тужилаштва БиХ и да ће заједно са министрима у Влади Српске у наредном периоду затражити забрану дјеловања ових институтуција на простору Републике Српске. Додик је рекао да је иза покретања […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 22:43

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће обустављање истраге Специјалног тужилаштва Републике Српске против њега и сарадника бити импулс за укидање Суда и Тужилаштва БиХ и да ће заједно са министрима у Влади Српске у наредном периоду затражити забрану дјеловања ових институтуција на простору Републике Српске.

Додик је рекао да је иза покретања истраге против њега стајао Транспаренси интернешнел који је радио по налозима тадашњег замјеника високог представника Рафија Грегоријана, те америчка и британска амбасада у Сарајеву и одређени функционери Европске комисије.

Он је додао да је тај "општи пројекат међународне заједнице" покренут из очаја, након што притисци на Републику Српску да одустане од своје политике нису давали ефекте.

"Ми на овоме не смијемо да застанемо, јер то није била прича о личностима, већ о концепту упереном против политике Републике Српске на бази непровјерених медијских информација и неки од тих медија морају да одговоре да ли су били професионални", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је нагласио да нема намјеру да онима који су били укључени у овај пројекат да било какву институционалну подршку, док ће многе покушати да процесуира са, како је рекао, доказима који су евидентни.

Министар правде Републике Српске Џерард Селман оцијенио је да су одлуком Специјалног тужилаштва Српске о обустављању истраге оснажене правосудне институције БиХ и да ће то по аутоматизму довести до затварања низа истрага по овом основу.

Он је додао да Суд и Тужилаштво БиХ не заслужују статус који имају и да у наредном периоду морају бити укинути или редефинисани.

Селман је рекао да се након ове одлуке Специјалног тужилаштва Република Српска неће повући из структуралног дијалога о реформи правосуђа, јер жели да правосудне институције у БиХ буду потпуно независне од свих других власти и од међународног фактора.

Он истиче да су одређени федерални медији у овом процесу подлегли политичком притиску, те да би неки функционери требало да поднесу оставке, прије свега тадашњи замјеник директора Агенције за истраге и заштиту БиХ Драган Лукач.

"Тужилаштво БиХ пренијело је истрагу на Специјално тужилаштво Републике Српске, јер његови тужиоци нису имали храбрости да кажу да не постоје елементи кривичног дјела", рекао је Селман и додао да у наредним данима очекује нападе федералних медија на Специјално тужилаштво Републике Српске.

Директор Радио-телевизије Републике Српске Драган Давидовић рекао је да у наредном периоду терен правне борбе треба пренијети у Сарајево како би се доказало да се радило о опсежном пројекту против институција Републике Српске.

Он је додао да је цјелокупни пројекат почео 2007. године када је у Сарајеву постало јасно да ће Република Српска да успостави елементе државне управе и тиме стећи предност у односу на остатак БиХ.

Специјално тужилаштво Републике Српске донијело је јуче наредбу о обустављању истраге у кривичном предмету против Милорада Додика, Младена Лазендића, Недељка Чубриловића, Фатиме Фетибеговић, Миленка Дакића, Александра Џомбића и Драгана Давидовића, спроведене по наредби Тужилаштва БиХ, јер нема довољно доказа да су учинили кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења.0 КОМЕНТАРА

  1. Мен* с* чини да је *вако било и прије пар дана, оно ко бива, коме треба савјет министара, ми тражимо своја 4 министарства, обавезно МИП, па онда …прц, губитак 25 посто и договор експресно, бојим се и за ово. Сад ће опет балављење о судству, маркирању, попису, реф……., упс, уби ме прејака ријеч……,ал џаба им кад им више ни Ања не вјерује.

  2. Данас у Бања Луци објавише вијест да је из буџета града за скидање новогодишњих уличних украса издвојено 60 000 км! x-( Прошле године тај исти посао је урађен за 5000 мање! x-( Градоначелник рече (и остаде жив) да се сијалице код скидања и полупају и да је то један од разлога зашто је то „реална“ цијена! x-( ‘Ај’д… што нас краду, али што нас сматрају имбецилима то је неопростиво. Нека то скидају и 5 дана и нека дају дневнице по 1000 км опет ми никако није јасно како надуваше на 60 000 хиљада. И такви ће да буду на јубилеју 20 година Републике Српске на пријемима, у медијима и у првом плану наравно! Борци до Дана Републике наравно неће добити борачки додатак! x-( x-(

  3. Ма то је обичан медијски спин. Нема ништа од тога. РС треба да инсистира да се промјени надлежност Суда БиХ и Тужилаштва БиХ. Они не би требало да поступају у првом степену. Зар није смијешно(ако није тужно) да Суд БиХ, суди неком зато што је превезао двије краве чамцем преко ријеке Дрине или зато што у копирници, копира уџбенике, нарушавајући ауторска права писаца или се неко суди што је полицајцу понуди 10 евра. То комотно могу радити судови ниже надлежности. И ратне злочине. Сад на жалост нико се не бави тиме око примјене закона. КЗ БиХ,(то је званично тумачење из Суда БиХ), се као строжији примјењује на теже злочине. Који су то тежи злочини, нико не зна.
    Посебна прича је Уставни суд БиХ. Да подсјетим да је на његовом челу, неко ко је био потпредсједник Владе Бих 92-94 и да је био предсједник комисије која је утврдила да нема ратних злочина над Србима у Сарајеву, у рату.
    Подсјећам и да је предсједник ВСТС у периоду 92-94, био предсједник Вишег(Кантоналог)суда у Тузли. У то вријеме се десила „Тузланска колона“, а и бројни логори у Тузли.
    Било би интересантно да ова два лика нам нешто кажу о том времену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *