Додик разумије Бориса Тадића: Ни ја нисам против БиХ

Република Српска није против БиХ и њене међународне позиције и територијалног интегритета, него жели да се поштује унутрашње уређење БиХ са Српском и њеним надлежностима – оцијенио је предсједник РС Милорад Додик. "Ако ми приватамо БиХ, зашто Бошњаци не прихватају РС. Ми не споримо БиХ, она може да буде и конфедерација и федерација, ја имам […]

четвртак, април 28, 2011 / 18:54

Република Српска није против БиХ и њене међународне позиције и територијалног интегритета, него жели да се поштује унутрашње уређење БиХ са Српском и њеним надлежностима – оцијенио је предсједник РС Милорад Додик.

"Ако ми приватамо БиХ, зашто Бошњаци не прихватају РС. Ми не споримо БиХ, она може да буде и конфедерација и федерација, ја имам воље за то, али немам воље да буде централизована", рекао је Додик на округлом столу у Београду посвећеном референдуму у РС.

Додик је нагласио да је реалност да је БиХ дефинитивно подијељена земља.

Он је навео да је међународна заједница безгранично потцјењивала домаће органе власти, истичући да високи представник никада није поднио информацију о свом раду Републици Српској, као једној од страна потписница Дејтона, иако има обавезу.

"Нису странци свете краве, нити безгрешни, видио сам навијачко понашање", рекао је Додик, наводећи да се он бори за нормализацију односа у БиХ и за Дејтонски споразум онако како је написан, а не за тумачења и дух Дејтона.

Додик је рекао да РС, као страна потписница Дејтона, има право да се изјашњава о законима које намеће високи представник, наводећи да је БиХ, наметањем одлука високог представника, добила 83 надлежности, а имала је само девет по Дејтону.

Он је подсјетио и на велики број година затвора на које су осуђени Срби, за разлику од Бошњака, као и да је у рату убијено 30 000 Срба, те да је лаж информација о 300 000 убијених Бошњака.

Кумова политика није дугме

Додик је изјавио да има разумијевања за политику Београда према српском ентитету у БиХ и истакао да су и Београд и Бања Лука за дослиједно спровођење Дејтонског споразума.

Поводом поруке предсједника Бориса Тадића са трилатералног састанка у Карађорђеву – да неће подржати референдум којим би се угрозила цјеловитост БиХ – Додик је рекао да разуме то што Србија не може да буде за нарушавање интегритета једне државе у тренутку када се угрожава њен сопствени интегритет.

Србија је, као потписница Дејтонског споразума, према његовим ријечима, сасвим природно и гарант територијалног интегритета БиХ и њених међународних капацитета.

„Став који Србија званично износи: да поштује Дејтонски споразум и чињеницу да за све одлуке тамо треба да постоји сагласност три конститутивна народа и два ентитета, јесте оквир који нам је потребан, јер ми то управо и желимо”, рекао је Додик на Танјуговом округлом столу „Република Српска – референдум као изазов”, .

Како је нагласио, Србија је матица Срба из Српске и зато је мишљење легитимно изабраних политичких веома важно. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *