Додик: Односи институција РС и СПЦ на најбољем могућем нивоу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је у разговору са Његовом светошћу патријархом српским Иринејем да је сарадња институција Српске са Српском православном црквом на најбољем могућем ниову, што је видљиво у чињеници да је власт у посљедњих неколико година у епархије уложила 22 милиона КМ. "Упознао сам патријарха о ситуацији у РС и БиХ […]

четвртак, април 28, 2011 / 18:42

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је у разговору са Његовом светошћу патријархом српским Иринејем да је сарадња институција Српске са Српском православном црквом на најбољем могућем ниову, што је видљиво у чињеници да је власт у посљедњих неколико година у епархије уложила 22 милиона КМ.

"Упознао сам патријарха о ситуацији у РС и БиХ и чини ми се да је разумијевање те ситуације потпун, као и улога Цркве коју треба да има у погледу јачања идентитета српског народа и на простору РС", рекао је Додик новинарима из РС након сусрета са патријархом.

Додик је напоменуо да је Влада РС помогла око откупа једне зграде у Фочи за формирање Богословије, истакавши да је ово била прилика да се разговара са патријархом на који начин ће се Богословија бити активирана.

"Вјерујем да ћемо бити почаствовани патријарховим доласком када све то буде урађено", навео је Додик.

Патријарх Иринеј рекао је да предсједник Додиком веома мудро води Републику Српску, што му је пожелио да настави.

"Разговарали смо о тренутним приликама које су присутне у животу и Србије и Републике Српске, као и о приликама у Цркви. Сада имам потпуније стање о дешавањима у Српској. Мислим да као Црква подржавамо ставове РС", истакао је српски патријарх.

Додик ће током боравка у Београду учествовати и у раду округлог стола о референдуму у РС. Овај округли сто организује Танјуг.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *