Додик: Одлука о расписивању референдума није усмјерена на утврђивање статуса РС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик информисао је вечерас министра спољних послова Србије Вука Јеремића да је расписивање референдума о наметнутим одлукама високог представника уставно и законско право Српске. "Закључци које је донијела Народна скупштина РС у складу су са Дејтонским споразумом, Уставом БиХ и Уставом РС и законима који регулишу ову област", рекао је Додик […]

петак, април 15, 2011 / 23:54

Предсједник Републике Српске Милорад Додик информисао је вечерас министра спољних послова Србије Вука Јеремића да је расписивање референдума о наметнутим одлукама високог представника уставно и законско право Српске.

"Закључци које је донијела Народна скупштина РС у складу су са Дејтонским споразумом, Уставом БиХ и Уставом РС и законима који регулишу ову област", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са шефом диломатије Србије.

 

Додик је напоменуо да закључци Парламента РС одражавају у цјелини политичке ставове руководства Српске, истичући да је у оквиру тога Парламент усвојио закључак да РС не може да пристане на легализацију власти у Федерацији БиХ, јер је то наметнуто одлуком високог представника.

Он је поновио, да одлука о расписивању референдума није усмјерена на утврђивање статуса РС, како се жели представити, већ референдум треба да пружи одговор народа на једно отворено питање односа у БиХ, без намјере да подрива Дејтон и Устав БиХ, већ управо да се ствари одвијају у оквиру Дејтона.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да је просперитет и стабилност РС и цијеле БиХ важан интерес Србије.

"Политика Србије је јасна и непромјењива и она подржава територијалну цјеловитост БиХ и подржава договор три народа и два ентитета", истакао је Јеремић.

"Дејтонски споразум је написан, Србија је његов гарант и поштује га и са те стране нема никаквих разлика у гледиштима руководстава РС и Србије", истакао је Јеремић.

Он је рекао да је важно смирити страсти, јер су одлуке Народне скупштине РС демократски донесене у складу са законом и оне се морају поштивати.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *