Додик није отишао из Италије, само раније напустио састанак

Предсједник СНСД и Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је на скупу у Италији о БиХ, који није напустио, како су раније јавили неки сарајевски медији, веома јасно речено да децентрализовано уређење БиХ није неспојиво са праксом ЕУ. Додик није напустио скуп у Каденабији на језеру Комо, како су то раније данас јавили […]

недеља, новембар 27, 2011 / 23:37

Предсједник СНСД и Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је на скупу у Италији о БиХ, који није напустио, како су раније јавили неки сарајевски медији, веома јасно речено да децентрализовано уређење БиХ није неспојиво са праксом ЕУ.

Додик није напустио скуп у Каденабији на језеру Комо, како су то раније данас јавили неки сарајевски медији, већ је, како је било предвиђено и договорено са Фонданцијом Конрад Аденауер, присуствовао панелима на тему „Да ли је Устав БиХ компатибилан са ЕУ”, речено је Танјугу у Додиковом кабинету.

Поред Додика и осталих пет партијских лидера – Златко Лагумџија (СДП), Сулејман Тихић (СДА), Младен Босић (СДС), Божо Љубић (ХДЗ1990) и Драган Човић (ХДЗБиХ) – допутовали су у Каденабију синоћ, а јутрос су имали излагања на два панела, у којима су учествовали и представници Европске уније, преносе сарајевски медији.

Лидер СНСД је рекао да се на скупу разговарало о начинима на који БиХ може даље да се креће према ЕУ, без обзира на све изазове које сама ЕУ има у оквиру свог функционисања – економског, социјалног, па и политицког система.

Сарајевска ТВ1 наводи да су Додик и Драган Човић током састанка и разговора о уставним промјенама изнијели најрадикалније ставове по питању статуса Републике Српске и трећег ентитета.

„Мислим да је веома јасно данас речено да децентрализовано и снажно децентрализовано уређење БиХ није неспојиво са праксом ЕУ и да Европа неће никада ништа наметати, нити ће тражити некакве моделе, јер је то ствар локалних политичких структура”, рекао је Додик, а пренијели сарајевски медији.

Он је, како се наводи, нагласио да је за Републику Српску прихватљив снажан децентрализовани модел уређења БиХ, заснован на Дејтону.

„У том погледу, треба јачати улогу ентитета, федералних јединица и настојати да они буду субјекти свих процеса и да буду укључени и у процесе европских интеграција, чак до тога да Представништво БиХ у Бриселу има паритетан број представника које шаљу нижи нивои власти, а не да то буде нека селекција на нивоу Сарајева”, објаснио је Додик.

Према неговим ријечима, скуп у Италији био је прилика и да се виде дијаметрално супротне позиције различитих политичких представника о могућем уређењу БиХ.

Додик је рекао да је на скупу у Италији „предмет опсервације” био и високи представник међународне заједнице у БиХ.

„Видљиво је да ми и Хрвати желимо да он престане да ради, а с друге стране видимо Бошњаке који то фанатично желе да задрже, вероватно из лажног уверења да ће ти високи представници доносити решења која њима одговорају”, истакао је Додик.

Он је додао да многи учесници, који су били најављени, нису ни дошли, попут Мирослава Лајчака и Јелка Кацина, за којег је рекао да је и добро што није дошао и да је „он био вођа сепарације Словеније од бивше Југославије”.

И Додик је напоменуо у Каденабији, како су пренијели медији, да су се спекулације да се у Италију иде да би се разговарало о формирању власти у БиХ показале као апсолутно неутемељене, јер је на дневном реду било само оно што је утврђено раније.

Представница Фондације „Конрад Аденауер” Ивана Марић изјавила је раније данас да формирање Већа министара БиХ није тема разговора лидера шест водећих странака у БиХ, већ да су они дошли да разговарају „уопштено о приближавању ставова”. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *