Додик: Инцко је реметилачки фактор

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је високи представник Валентин Инцко реметилачки фактор, али да се због арогантног односа неколико земаља, међу којима је и Турска, ОХР задржава у БиХ, јер се вјерује да ће нека рјешења бити наметнута на силу. Реагујући на изјаву високог представника да би "отцјепљење Републике Српске од […]

субота, децембар 24, 2011 / 17:17

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је високи представник Валентин Инцко реметилачки фактор, али да се због арогантног односа неколико земаља, међу којима је и Турска, ОХР задржава у БиХ, јер се вјерује да ће нека рјешења бити наметнута на силу.

Реагујући на изјаву високог представника да би "отцјепљење Републике Српске од БиХ представљало постхумни тријумф Слободана Милошевића и доказ да се етничко чишћење исплати", Додик је данас у Бијељини рекао да је ОХР одавно требало да буде затворен и да најмање зависи од Валентина Инцка како ће се процеси даље одвијати.

"Хришћанска вјера поручује `о покојницима све најбоље` и не треба говорити на начин на који је Инцко говорио", нагласио је Додик.

Он је напоменуо да Српска само тражи свој дејтонски положај и поштивање надлежности из Дејтона.

"Веома добро смо научили шта пише у Дејтону, а то би и Инцко могао. Наша званична политика дефинитивно је политика поштивања Дејтона и његовог слова, као и враћања онога што нам је он дао, а не да неко насиљем отима и џепари Републику Српску да би биле обезбијеђене надлежности за неко виртуелно Сарајево или БиХ", рекао је Додик.

Додик је нагласио да Српска нема ништа против територијалног интегритета БиХ, али да он не може бити у сталном процесу централизације, већ мора бити у процесу децентрализације.

"У оквиру тога усмјерени смо ка питањима европских интеграција, с тим што наш осјећај тих интеграција сигурно није на оном нивоу који смо имали прије неколико година", рекао је предсједник Српске, наводећи да питање како ће се "послагати" Европа уопште не зависи од Републике Српске.

Он је нагласио да је БиХ за Републику Српску "прихватљива да нам не смета и да је користимо онолико колико нама треба".

"Ако такву БиХ могу да прихвате и други ми можемо ту да будемо, ако не будемо саградићемо Републику Српску свјесни реалности односа, процеса у свијету, свјесни ароганције као што је и ова високог представника", рекао је Додик.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да не сматра да је могуће отцјепљење Републике Српске од БиХ, оцијенивши да би то представљало "постхумни тријумф /Слободана/ Милошевића и доказ да се етничко чишћење исплати".

Инцко је истакао да то међународна заједница никада не би одобрила, а ни он као високи представник. "Распад Југославије је завршен. Даљих отцјепљења више неће бити", рекао је Инцко у интервјуу за бечки дневник "Курир". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *