Додик и страначки прваци: Вашингтонски споразум кризан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и представници парламентарних политичких партија из Српске изразили су данас забринутост због политичке ситуације у Федерацији БиХ и констатовали да је то примарно криза у ФБиХ, а не у БиХ, и криза Вашингтонског, а не Дејтонског споразума.  "Представници РС не желе да се баве, и не могу да уређују, односе […]

субота, март 19, 2011 / 17:49

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и представници парламентарних политичких партија из Српске изразили су данас забринутост због политичке ситуације у Федерацији БиХ и констатовали да је то примарно криза у ФБиХ, а не у БиХ, и криза Вашингтонског, а не Дејтонског споразума.

 "Представници РС не желе да се баве, и не могу да уређују, односе у ФБиХ, али имају одговорност према свих конститутивним народима у БиХ", наводи се у саопштењу из Бироа за односе са јавношћу предсједника Републике и додаје да су учесници састанка забринути због изостанка сертификата и додјеле мандата у Парламенту ФБиХ од стране Централне изборне комисије БиХ.

Учесници састанка, који је данас у Бањој Луци организовао предсједник Додик поводом актуелне политичке ситуације у РС и БиХ, позвали су институције ФБиХ, надлежне за утврђивање легитимитета изабраних органа ФБиХ, да покренуте поступке за оцјену уставности и законитости што прије заврше, да би се могло приступити конституисању заједничких органа БиХ.

Предсједник Репубиблике Српске није након састанка дао изјаву за медије, па су прилику да се искажу оставио лидерима опозиције.

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић рекао је да у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ треба сачекати да се изјасни Централна изборна комисија БиХ и федерални Уставни суд.

"Очекујемо од партнера у ФБиХ да покушају да нађу излаз. Сачекаћемо да видимо шта ће органи који су за то надлежни одлучити у вези са легалитетом и легитимитетом скупштине и Дома народа ФБиХ и на основу тога би требало донијети даље закључке", рекао је Босић новинарима у Бањалуци након састанка представника парламентарних странака са предсједником РС Милорадом Додиком који је одржан у Палати Републике.

Босић је нагласио да се на нивоу БиХ чека формирање Дома народа, а да би он био формиран федерални Парламент мора да делегира чланове из ФБиХ, али се за сада не зна да ли је садашњи Дом народа ФБиХ легалан.

Предсједник Демократске партије Драган Чавић рекао је да је на данашњем састанку у Бањалуци усаглашен заједнички став из РС у вези са ситуацијом у ФБиХ који се огледа у чињеници да је сваки проблем који произилази из Вашингтонског мировног споразума и трансферише се на ниво Дејтонског мировног за РС неприхватљив.

"Мислим да смо усагласили папир који је прихватљив за све учеснике данашњег састанка. Сви се слажемо да је ово питање које тангира Вашингтонски, а не Дејтонски мировни споразум и да легитимитет и легалитет институција у ФБиХ треба да оцјене надлежне институције", нагласио је Чавић.

Предсједник Српске радикалне странке РС Миланко Михајлица сматра да је неопходно учинити додатне напоре како би разговори међу политичким факторима ФБиХ и на нивоу БиХ били настављени како криза у ФБиХ не би постала веома озбиљна у цијелој БиХ.

"Ми желимо да упозоримо да би садашња ситуација могла да изазове најозбиљније политичке посљедице у БиХ послије рата. Вријеме је да сви актери у политичком животу БиХ, а прије свега у ФБиХ, схвате да би ствари могле да измакну контроли уколико се догоди оно што најављују два ХДЗ-а, а то је формирање заједнице кантона у ФБиХ гдје живи већински хрватски народ", рекао је Михајлица.

На састанку је наглашено да се жели јединствен наступ представника РС на нивоу БиХ и да нема подршке заказивању сједнице парламента БиХ, без претходног осигурања скупштинске већине.

Констатовано је да је потребно тражити рјешења у оквиру слова Дејтонског мировног споразума, који пружа довољне гаранције националне равноправности конститутивним народима и ентитетима у БиХ.

Састанку су присуствовали Игор Радојичић, испред СНСД-а, Младен Босић СДС-а, Младен Иванић ПДП-а, Недељко Чубриловић испред ДНС-а, Петар Ђокић СП-а, Илија Стеванчевић ПУП РС, Драган Чавић ДП-a, Драгутин Шкребић НДС-a и Миланко Михајлица из СРС РС.

Састанку су присуствовалим и предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *