Додик и Босић усагласили дјеловање за сутрашњи састанак

Лидери Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик и Српске демократске странке Младен Босић учествоваће на сутрашњем састанку лидера политичких партија БиХ у Сарајеву, потврдили су новинарима након састанка делегације ових странака. Додик је рекао да је базично питање јасна одбрана законских позиција које има Република Српска, а то је да у Савјету министара БиХ не може […]

уторак, децембар 27, 2011 / 22:14

Лидери Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик и Српске демократске странке Младен Босић учествоваће на сутрашњем састанку лидера политичких партија БиХ у Сарајеву, потврдили су новинарима након састанка делегације ових странака.

Додик је рекао да је базично питање јасна одбрана законских позиција које има Република Српска, а то је да у Савјету министара БиХ не може више од двије трећине министарских мјеста припасти Федерацији БиХ, односно ФБиХ треба да припадне шест, а Српској четири министарска мјеста. Он је потврдио да једно од тих и мјесто министра спољних послова.

“То је базичан однос за који се и ми и СДС залажемо да буде испоштован”, нагласио је Додик. Он је навео да се ради о продубљеним, концептуалним разликама рјешавања овог питања, гдје нису најважнија само питања министарских фотеља, него се ради о томе да аутентични представници конститутивних народа у пуном капацитету доносе одлуке, а не да то чини неко други у име њих.

Подсјетивши да се Савјет министара БиХ по дефиницији и карактеру којег има по Дејтонском споразуму не бира, већ се саставља, Додик је нагласио да је Република Српска још прије годину дана била спремна да уђе у те активности,али се догодио непотребан застој.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик оцијенио је да је најава СДП-а да би се могао повући у опозицију у случају неуспјеха нове рунде разговора лидера шест политичких странака излаз из ситуације у којој та странка не може реализовати своје политике у Савјету министара БиХ онако како је то представљала народу у Федерацији БиХ.

“СДП-у је јасно да не могу то учинити на начин како су то представљали и да им је боље да сутра не буду криви, не уђу у састав Савјета министара, и зато сада ова блокада”, рекао је Додик новинарима након састанка делегација СНСД-а и СДС-а у Бањалуци.

Он је констатовао да је политика СДП-а легална са становишта њихових опредјељења, али да, како била легитимна, мора имати подршку других који су укључени у процес доношења одлука.

“Те одлуке које они траже немају подршку и ми смо стално на једној клацкалици, и само се бавимо питањима како ће се неке политике реализовати и колико је у њима политике СДП-а”, рекао је Додик, истакавши да је због тога неопходан консензус у који су укључене највеће партије.

Додик је оцијенио да овај застој није направио неку очигледну штету. “Односи у БиХ се морају примарано договарати на нивоу ентитета, а БиХ је изведена као сложена државна заједница из ентитета и њихове суверености. То значи да Савјет министара може успјешно дјеловати само ако постоји договор између ентитета и три констутива народа”, појаснио је Додик.

 

Лидер СДС-а Младен Босић је рекао да су представници ове двије странке обавили низ консултација пред сутрашњи састанак како би се дошло до информација да ли је дошло до промјене почетних ставова политичких фактора због којих је до сада било немогуће направити договор око Савјета министара БиХ.

“Морам, нажалост, да кажем да нисам добио ниједан сигнал на основу којег бих могао рећи да сам оптимиста. Не знам да ли су партнери у ФБиХ (Драган) Човић и (Златко) Лагумџија направили неки договор на основу којег сада њих двојца дају оптимистичке изјаве”, навео је Босић.

Он се нада да ће бити “позитивно изненађен” њиховим договором.

Босић је додао да, уколико Лагумџија и Човић нису постигли никакав договор, онда ће састанак унапријед бити осуђен на неуспјех и гурнути БиХ у још дубљу кризу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *