Додик: “Гаспром“ и РС ће можда формирати заједничко предузеће

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће почетком децембра са саговорницима у Москви разговарати о формирању заједничког предузећа руског енергетског гиганта „Гаспрома“ и РС. "У свим државама у којима су до сада формирана таква предузећа `Гаспром` је имао већинско власништво, јер је то њихов предуслов. Ми немамо ништа против тога, јер смо пресрећни […]

субота, новембар 26, 2011 / 16:37

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће почетком децембра са саговорницима у Москви разговарати о формирању заједничког предузећа руског енергетског гиганта „Гаспрома“ и РС.

"У свим државама у којима су до сада формирана таква предузећа `Гаспром` је имао већинско власништво, јер је то њихов предуслов. Ми немамо ништа против тога, јер смо пресрећни што ћемо постати дио тог пројекта. Разговараћемо о могућностима да се гради гасна електрана за производњу електричне енергије, као и о операцијама везаним за дистрибуцију гаса по градовима и њиховом гријању", истакао је Додик.

Он је за "Прес РС" рекао да би вриједност гасовода кроз РС, који би био крак "Јужног тока", требало да буде више од сто милиона евра. "Када се томе дода и дистрибуција и изградња електране, биће то сигурно неколико стотина милиона евра", додао је предсједник Додик.

Предсједник РС каже да је недавна потврда предсједника руске државне компаније "Гаспром" Алексеја Милера да ће крак гасовода проћи кроз РС плод континуитета добрих односа Српске и Русије.

Додик је рекао да очекује да ће почетком 2014. године почети изградња термоелектране "Угљевик три", напоменувши да руски милијардер Рашид Сердаров треба да дође у РС са кинеском компанијом с којом треба да постигне договор о изради опреме за потребе нове термоелектране.

"У Станарима су обезбијеђени сви услови за почетак изградње термоелектране и када се све то сабере и дода изградња аутопута Бањалука – Добој у РС би већ наредне године требало да почну дугогодишње инвестиције чија је вриједност већа од милијарду и по марака", истакао је Додик.

Када је ријеч о геолошким истраживањима у РС, Додик каже да ту није ријеч само о истраживањима могућих налазишта нафте, већ и гаса и да до њега долазе оптимистичке вијести, али да ће прецизинији резултати бити познати за неколико дана. "Ако цифре које сам чуо буду тачне, Република Српска има разлога за огромно задовољство", додао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *