Додик: Добили смо кључна министарства

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће предстaвници странака из Републике Српске након празника договорити кандидате за министарска мјеста у Савјету министара. Додик је подсјетио да ће се мјеста дијелити по принципу два за СНСД и једно за СДС и да о именима није било конкретног договора. Он је додао да у обје […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 17:49

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће предстaвници странака из Републике Српске након празника договорити кандидате за министарска мјеста у Савјету министара.

Додик је подсјетио да ће се мјеста дијелити по принципу два за СНСД и једно за СДС и да о именима није било конкретног договора.

Он је додао да у обје странке постоји значајан број људи са искуством у раду у заједничким органима и да ће их руководства странака уважити.

Говорећи о броју мјеста у Савјету министара, Додик је рекао да Република Српска иначе добија четири министарска мјеста, иако сва не добијају Срби, али да је Српска добила кључна мјеста, односно Министарство финансија, Министарство цивилних послова и Министарство економских односа са иностранством.

"Имајући у виду оно што долази у наредној години, а то су европске интеграције, та питања ће се највише преламати преко ових министарстава, а поготово преко Министарства финансија", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, концепт и организација одбране у БиХ су завршени са становишта њихове уставне и законске позиције, док се сада отварају нова питања која могу директно да утичу на Републику Српску преко ова три министарства.0 КОМЕНТАРА

 1. Da vidimo sta na ovu izjavu kaze M.Ivanic:

  PDP o dogovoru: Dodik je gubitak ministarstva kompenzovao na način koji javnosti nije poznat
  Izgubljeno je mjesto ministra vanjskih poslova BiH, kažu u PDP-u

  Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH “nepovoljan” po Republiku Srpsku i da je prethodnih 15 mjeseci “uzalud potrošeno vrijeme”.

  “Jučerašnji dogovor pokazuje nesposobnost Milorada Dodika, lidera SNSD-a, kao glavnog pregovarača uime RS-a, jer ona nije dobila četiri mjesta koja joj pripadaju po Ustavu BiH i po rezultatima izbora. Jedno dodatno direktorsko mjesto u nekoj od bh. Agencija ne može biti zamjena za ministarsku poziciju i očigledno je da je to Dodik kompenzovao na neki drugi način, za javnost nepoznat”, navodi PDP u saopćenju.

  Ponavljaju da RS-u pripadaju četiri ministarska mjesta i smatraju da o tome nije smjelo biti kompromisa, jer su na sva mjesta u Parlamentu BiH koja pripadaju predstavnicima RS-a, i u Predstavničkom domu i u Domu naroda, izabrani predstavnici stranaka iz RS-a.

  Osim toga, izgubljeno je mjesto ministra vanjskih poslova BiH koje, navodi PDP, zbog “međunarodnog položaja i imidža RS-a, nije smjelo drugi put zaredom pripasti predstavnicima bošnjačkog naroda”.

  Zbog ovih razloga PDP smatra da je najveći gubitnik tog sporazuma Republika Srpska.

 2. Било би добро мало се информисати пре него се почне паметовати.

  Дакле,Тужилаштво Б/Х (коме је СИПА првобитно доставила захтев за истрагу) препушта случај ентитетском Специјалном тужилаштву.Није га провело само на нивоу државе.И ту није ништа спорно?

  Али је спорно одустајање од истраге!?!

  Собзиром да одустајње од истраге није исто што и коначна одлука суда,то би значило да је Додик министарско место „мењао“ за ништа,јер се истрага увек може наставити.

  Додик ипак није глуп човек,па ако компромис око поделе власти не долази у обзир,онда теорије завере тражите на неком другом месту,а не у овим глупим теоријама око истраге.

 3. Mr Biggy, 29.12.2011. 23:20:07
  „Собзиром да одустајње од истраге није исто што и коначна одлука суда,то би значило да је Додик министарско место „мењао“ за ништа,јер се истрага увек може наставити.“

  Народ је у тоталном медијском мраку, нарочито људи који не знају или немају прилику да користе интернет. Јер на неким страницама (у које и ова спада) може се нешто и сазнати, а на РТРС-у ништа, што би било приближно реално. А да не говоримо о томе што би било упућено против режима Милорада Додика.
  Једно је тачно, Милорад је дао МИП за обустављање поступка. Као што рече Биги, у последњем пасусу, „Додик ипак није глуп човек“. Тачно је. Уствари глуп је, не могу рећи за њега да је паметан, али има добре савјетнике (јеврејски лоби) који су га, и у овом случају, посавјетовали на који начин да се извуче из ове ноћне море. Сви који су га пратили могли су увидјети да је био као изгубљен и помахнитао, једноставно његово понашање није било у границама нормалног. Е, одох далеко, да се вратим на то како се осигурао. Можда ће вам бити јасније када вам напоменем ко је преузео мјесто директора СИПЕ. Да ли вам то нешто говори? Управо је то гаранција Милораду да неће бити поново подигнута оптужница. Ко је подигао претходну оптужницу? Наравно, СИПА.
  Углавном, РС,чекају велики проблеми и економска криза у 2012.г. са овом власти и квази опозицијом, а Богами и опстанак Српске.

 4. РС је добила 4 министарска мјеста. Од тога три Срби и једно Бошњак. Мислим да је то поштено и да се Додику нема шта приговорити.

 5. Посматрач10

  У потпуној си заблуди.

  Тужилаштво Б/Х није на самом почетку требало да преда случај ентитетском.И не би да је било било какве шансе да затворе за сва времена.И сада се може провести и наставити истрага.Само не могу доказати све оно што су у оптужни предлог ставили.

  Медијско једноумље несумњиво постоји,али кад видим једноумље друге стране,ови су још гори.Не мислим ту на Фронтал.Мислим на оне који су Додику морали платити више пута одштету због чаршијских прича које преносе и увреда које износе.

  Сви су одступили од својих првобитних ставова и то је све.Српска има финансије и цивилни сектор,СИПУ,у следећем саставу сигурно ће имати и МИП.Неписани редослед око преседавајућег СМ је очувано и вероватно ће нам Хрвати некад морати вратити услугу.Нама није ни превише битан државни ниво,колико то да регулишемо нашу Српску.

  Обустављање поступка ништа не значи.

 6. Људи пропале идеологије из бивше државе су нашли начина да се попну на власт! Из тога разлога је катастрофална економска ситуација у РС! Само 25% људи у овој земљи који подржавају владајућу гарнитуру имају све, а осталима се сервира прича која нема везе са стварношћу. У то се лако можемо увјерити кад дођемо на шалтер у општину и кад немамо никога ко би нам помогао, или кад немамо новац којим би ионако плаћено своје неко право поново требали опет платити. У корумпираној држави ви можете остати кратких рукава ако сте се уздали у закон који би требао бити по мјери свих. То је и неодрживо и неподношљиво. У РС постоје подијељени људи на оне који су у СНСД-у и који уживају привилегије на уштрб свих осталих који морају испуњавати своје обавезе према држави која припада овима првима! Жалосно! Нико разуман се са овим не може помирити. Људи идеологије неће презати ни од чега кад дође вријеме да буде њивова егзистенција угрожена чему су сами узрок у својим кратковидим политичко економским потезима заснованим мимо разума, мимо науке, мимо поштења. То ће се одржавати само захваљујући стрпљењу разумних који још увијек тешком муком за ради мира у кући ово све подносе. Али све има границе! Нама предстоји тешка борба са непријатељем којега сви не могу ни идентификовати. Мислим да је било лакше носити се са познатим непријатељем 1992. године и изнијети побједу која се зове РС. То ће свима нама поштеним патриотама који смо дали што смо имали за РС данас бити пуно теже јер имамо да се боримо са онима који су нам ускратили основна људска права и који неће презати ни од чега у тој неједнакој борби.

 7. У оваквој консталацији односа и неозбиљних и недоговрних људи на челу РС, сасвим је свеједно да ли је РС добила 4 или 3 или 2 министарска мјеста, кретени не умију ни са свим министарствима РС да корисно по народ РС раде, па што би нешто боље очекивали од њих и на нивоу СМ БиХ.

 8. Министарство спољних послова је била прилика за србе да се прикажу у свијету у позитивном свјетлу но то додику није важно. Важно му је било да добије ово што је добио јер на овај начин више нема ко ни да га тужи ни да му суди. Остаје доживотни вођа,а народ нек се сада ј..е

 9. Кад би се бирало руководство фирме, а кандидат СНСД-а од планираног мјеста директора заврши на портирници, и то би било кључно мјесто…….јбг-а, тамо стоје кључеви, еее тако смо успјели.

 10. Jasno kao dan, stranci tzv.predsjednika drze u saci, bez dvojbe na stolu su bile dvije ponude i to,,
  1. 3 ministarstva i nema optužnice
  2. 4 ministarstva i optuznica

  U stilu velikog bosa i spasa srpstva, tzv predsjednik je odlucio uzeti prvu varijantu, aaaaaa ko to jos kao ne poznaje ili ne shvaca da je rijec o obicnom lazovu i petljarosu. No, jedno mi nije jasno, sta li ti bosicu tu predstavljas,

 11. Glas istoka, 30.12.2011.

  Ама имају, само што је Бошњак из Републике Српске. И ја сам мислио да су ретерирали од 4 министарска мјеста, али сам заборавио на ову кваку. Тако је и вук сит и овце на броју.

 12. Mr Biggy, 30.12.2011. 20:31:02

  јбг скупо вас кошта та снајка из Бихаћа оде једно министарско мјесто за пријатеље и прије са младине стране.:P

 13. rammstein, 31.12.2011. 07:43:15 [24100]

  „јбг скупо вас кошта та снајка из Бихаћа оде једно министарско мјесто за пријатеље“

  Лупеташ глупости што јест, јест. Горе у Подгрмечу живе блиски рођаци (баба и ђед) од Додине жене. Дал’ рођени брат од њеног ђеда или оца не знам, знам само да је неко близак, зато су ишли горе у посјету љетос, дал’ су прике обишли успут не знам! Иначе тај је ђед легенда, старина од 80 љета:“Кажем ја њему што то радиш…Ма знаш да ниси тол’ки показ’о би ја теби.’

 14. Mr Biggy,

  опа, па нећете зарад личне сујете ђеци срећу кварити..није лијепо, а дјевојачка суза зна да стигне и погоди кад не треба! Пих какви сте ви нељуди, одричете се своје дјеце само да би владали…x-(

 15. Mr Biggy, 31.12.2011. 11:42:42

  јбг Рашу нико није те територије поклонио ни оставио у аманет, он је успио сачувати 49% Босне за нас Србе, а твој фираун продао и оно мало процената код Брчког!

 16. Ова СНСД-овска гамад кад год ништа немају да кажу, запну за онај бескрај биједе што је доктор Радован зајеб*о федералце кад им је то дао у замјену за опстанак РС. Кад је Радован спасио РС дајући оно што не вриједи ни кутије цигара, онда је издајник, а кад овим папцима измакне мјесто шефа дипломатије, онда је то успјех какав одмах мора бити прокоментарисан од стране новинара села весела, комесара Рајка. Фуј.

 17. rammstein

  Niko nije mogao biti ratni profiter dok mu Raso nije dao tu mogućnost,posto je bio glava svega.To nije ni udno,jer je svemoguć.Voditi vojsku,svercati,praviti slavlja,slati mladiće da gube glavu bez razloga…

  >Bio je mnogo sposoban.Sad treba Guslar da ga odmeni.

 18. Samo procitajmo jos jednom sta je gore napisao *solium*!

  Ako moze, moja molba pojedincima, da ne pisu *referate*, pa tako i pored sve dobronamernosti ostanu neprocitani, ili povrsno shvaceni.

 19. Slavija, uče oni napamet ovo što se kaže ovdje, aktiviraju svoje „umne,ljude , poliglote, magistre, „i plaćaju ih parama otetim od naroda da amortizuju svoje zločine ne bi li se održali još koji dan na slobodi.

 20. Magistre , sada sam pročitao ovo tvoje čojstvo: „slati mladiće da gube GLAVU BEZ RAZLOGA „. Ti mladići nisu imali pametne roditelje kao ti da ih pošalju u Srbiju . Sve ti opraštam zbog gospođe mame. Kada god mi je nešto potrebalo 92. u Derventi ona mi je objenoške dala.

 21. Само будала може помислити да Лемија нису интересовала БАШ министарства финансија, европских интеграција и цивилних послова!:D
  „А у овој земљи је пуно будала…“ што реко Бата Стојковић у „Бомбардеру“!
  У овој крпачини државе зване БиХ СВИ, од она три војника у „мисији“ у Афганистану до два пандура у Родезији или томе слично, зијевају к’а тићи само на државну касу и Трезор!

  КАква безбједност, какво министарство одбране…? Мислите ли да ће Злаја моћи трошити лову к’о шеик као што је досад овај кретен Алкалај – ако му Миле буде држао кључ од касе?!B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *