Додик: БиХ не може да се заснива на мајоризацији

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да прихвата став ЕУ да БиХ има једну адресу за сарадњу са Унијом, али да на путу томе стоје високи представник и представници бошњачког народа из Сарајева.  "Ја прихватам тај став и желим да се ради на тај начин, али овдје је проблем што увијек […]

субота, април 16, 2011 / 09:15

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да прихвата став ЕУ да БиХ има једну адресу за сарадњу са Унијом, али да на путу томе стоје високи представник и представници бошњачког народа из Сарајева.

 "Ја прихватам тај став и желим да се ради на тај начин, али овдје је проблем што увијек када су европска питања на сцени, високи представник и Бошњаци из Сарајева желе да направе нове институције и тако дају нове надлежности БиХ", рекао је Додик.

Он је поручио да оваква пракса мора да престане.

"То мора да престане, јер ако се ико понаша у складу са прокламованим циљевима, онда смо то ми у РС", рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да БиХ не може да се заснива на мајоризацији и прегласавању једног народа, него се морају уважити сви народи у БиХ.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поручио је у петак, 8. априла, у Сарајеву да су БиХ на путу ка ЕУ потребне функционалне институције које јој могу омогућити да говори једним гласом у комуникацији са Унијом.

Барозо је истакао да то не значи да ће постојање ентитета бити доведено у опасност. "Ово заправо значи да, иако многе надлежности могу остати на ентитетском нивоу, координациони механизам треба ставити на државни ниво", прецизирао је Барозо.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *