Добој: Допис удружења ампутираца министру Ђокићу

Удружење ампутираца општине Добој упутило је допис министру рада и борачко- инвалидске заштите Републике Српске Петру Ђокићу у којем износе став да је укидање туђе његе и помоћи свим ампутирцима од друге до четврте категорије незаконит и неморалан чин. "Поштовани министре, комисије, које сте основали, укидају право на туђу његу и помоћ и ампутирцима без […]

четвртак, јун 2, 2011 / 12:22

Удружење ампутираца општине Добој упутило је допис министру рада и борачко- инвалидске заштите Републике Српске Петру Ђокићу у којем износе став да је укидање туђе његе и помоћи свим ампутирцима од друге до четврте категорије незаконит и неморалан чин.

"Поштовани министре, комисије, које сте основали, укидају право на туђу његу и помоћ и ампутирцима без руке и рамена, па нам у вези са тим треба да објасните ко ће том лицу помоћи када треба да се храни и облачи, као и ко ће му помоћи код обављања и осталих основних животних потреба?", питају добојски ампитирци.

Они сматрају да су њихове инвалиднине, без примања за туђу његу и помоћ, изузетно мале, јер мјесечна примања ампутираца од друге до четврте категорије, без туђе његе и помоћи, износе од 385 КМ, колико има инвалид ампутирац четврте категорије, до 715 КМ, што следује ампутирца друге категорије.

Ратни-војни инвалиди ампутирци, послије непокретних лица, најтежи су инвалиди и са таквим мјесечним примањима не могу задовољити минималну егзистенцију породице, јер су већином незапослени и тешког здравстевног стања, а један број је и стамбено нерјешен, подсјећају добојски ампутирци.

"Због свега тога ситуација је веома забрињавајућа и упућује на то да би требало заједнички предузети мјере на побољшању материјалног и друштвеног положај инвалида, јер се не слажемо да се уштеде врше само на нама, који смо уградили дијелове тијела у темеље Републике Српске", наводи се на крају молбе упућене министру коју је потписао предсједник добојског Удружења ампутираца Зоран Панић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *