Ђокић најавио закон о ПИО

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић најавио је да ће се Нацрт закона о пензијско-инвалидском осигурању током априла наћи пред Народном скупштином РС. Он је послије разговора са потпредсједником Владе Србије Јованом Кркобабићем данас у Београду рекао да је постигнут договор да се у овај закон уграде искуства која је Србија већ […]

понедељак, април 4, 2011 / 17:13

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић најавио је да ће се Нацрт закона о пензијско-инвалидском осигурању током априла наћи пред Народном скупштином РС.

Он је послије разговора са потпредсједником Владе Србије Јованом Кркобабићем данас у Београду рекао да је постигнут договор да се у овај закон уграде искуства која је Србија већ имала у процесу реформи пензијско-инвалидског осигурања.

"До тада ће наши стручни тимови наставити комуникацију и сарадњу и она ће услиједити већ у наредних неколико дана, вјероватно у Бањалуци, гдје ћемо конкретно говорити о рјешењима која смо предвидјели у новом закону", изјавио је Ђокић за РТРС.

Ђокић је потврдио да је са Кркобабићем констатовао да пензије нису социјална већ економска категорија, те да ће им ту одлику дати управо реформа коју треба провести.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС рекао је да Српска и Србија у овој области настоје да воде социјално одговорну политику.

"Србија је управо то кроз област пензијско-инвалидског осигурања и потврдила, имајући у виду да се из буџета ове земље гарантује око 45 одсто прихода пензијском систему. Код нас је то знатно мање тако да морамо тежити тој врсти сигурности у складу са економском моћи РС", истакао је Ђокић.

Он је оцијенио да су данашњи разговори били веома садржајни, продуктивни и инспиративни за доношење новог закона о пензијско-инвалидском осигурању, те да ће се уз то радити и на припреми закона о праву бораца и ратних војних инавилида.

Потпредсједник Владе Србије Јован Кркобабић рекао је да су данас разговарали о систему инвалидско-пензионог осигурања, истичући да су колегама пренијели искуства у раду на реформи пензијско-инвалидског осигурања и указали на проблеме са којима су се сретали.

"Мислим да је састанак био врло користан и убудуће ћемо сарађивати и пружити нека искуства која буду примењљива за услове у РС", рекао је Кркобабић.

                                                                                                                                  ИЗВОР: РТРСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *