Ђерић: Није потребан референдум о Суду и Тужилаштву

БАЊА ЛУКА – Шеф Посланичког клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Зоран Ђерић рекао је да у овим условима није потребно расписивати референдум о томе да ли су потребни Суд и Тужилаштво БиХ, и да у парламенту Српске постоји квалификована већина која може донијети такву одлуку. Говорећи о посебној сједници Народне скупштине заказаној на […]

четвртак, април 7, 2011 / 17:30

БАЊА ЛУКА – Шеф Посланичког клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Зоран Ђерић рекао је да у овим условима није потребно расписивати референдум о томе да ли су потребни Суд и Тужилаштво БиХ, и да у парламенту Српске постоји квалификована већина која може донијети такву одлуку.

Говорећи о посебној сједници Народне скупштине заказаној на захтјев предсједника РС Милорада Додика, на којој ће бити расправљано о Суду и Тужилаштву БиХ, Ђерић је рекао да је иницијатива предсједника Додика легитимна, али да у обимном материјалу који је поднио, који ПДП још није добио на увид, нема изјашњења нити приједлога закључака.

"Из документа који је упућен Народној скупштини РС не виде се закључци предсједника РС нити Владе РС како изаћи из једне такве авантуре.Мислим да у парламенту нећемо добити докуменат који је јавност РС очекивала, а то је референдум о укидању Суда и Тужилаштва БиХ", рекао је Ђерић новинарима у Бањалуци након сједнице Колегијума Народне скупштине РС.

Он је поновио да је принципијелни став ПДП-а да, ако владајуће политичке странке покрену иницијативу за одржавање референдума, парламент РС има капацитет да донесе одлуку да ли су нам потребни Суд и Тужилаштво БиХ.

"Не треба да се кријемо иза народа и да народ доноси одлуке умјесто нас, већ је то посао народних посланика које је народ изабрао и те одлуке су легитимне", истакао је Ђерић.

Говорећи о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Ђерић је рекао да је став ПДП-а да реформа правосуђа у БиХ није дала ни приближно задовољавајуће резултате у дијелу који се односи на Одјељење за ратне злочине, јер постоји велики дебаланс с обзиром да су углавном оптуживани и осуђивани Срби.

Скупштински Колегијум утврдио је да Четврта посебна сједница Народне скупштине РС буде одржана у сриједу, 13.априла, са почетком у 13.00 часова.

Сједница је заказана на захтјев предсједника РС Милорада Додика, који је предложио да предмет расправе на сједници буде тачка под називом Расправа о посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловања Тужилаштва и Суда БиХ у предеметима ратних злочина.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *