Ђелићу само статус кандидата у глави

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је да би недовољно позитиван извјештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца Србији значајно угрозио добијање статуса кандидата за ЕУ. Он је рекао да нема никаквих гаранција да ће Србија кандидатски статус добити до краја године и истакао да ће добијање статуса бити резултат великог реформског […]

субота, април 30, 2011 / 09:35

Потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је да би недовољно позитиван извјештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца Србији значајно угрозио добијање статуса кандидата за ЕУ.

Он је рекао да нема никаквих гаранција да ће Србија кандидатски статус добити до краја године и истакао да ће добијање статуса бити резултат великог реформског напора и посвећености сарадњи са Хашким трибуналом.

"Не треба се заваравати, ЕУ због изузетно тешког економског момента не дели статусе, преговоре и повластице као што је то можда некада био случај. Пред нама је велика битка, али мислим да је можемо добити", рекао је Ђелић за београдски "Блиц".

На питање да ли је реално очекивати барем датум за почетак преговора, Ђелић је рекао да је то веома висока степеница и подсјетио да је у случају Хрватске почетак преговора одгођен до лоцирања генерала Анте Готовине, мада је Хрватска претходно уз статус кандидата добила и датум за почетак преговора.

"Не верујем да ће ЕУ поновити ту праксу већ ће, уколико наша достигнућа буду довољна, одредити тачан датум или, у противном, одложити одређивање датума за преговоре", истакао је Ђелић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *