Див Блажо и мечка

Када се Коби Брајант, најбољи кошаркаш Лос Анђелес Лејкерса, пред крај ове сезонe повриједио и када је чуо лоше прогнозе доктора, своју намјеру да и даље игра кошарку објаснио је овако: „Ако ме видите да се борим са медвједом, помолите се за медвједа.” Хиљаде километара даље, у катунима подно Волујака у Херцеговини, у Републици Српској, […]

недеља, мај 26, 2013 / 17:59

Када се Коби Брајант, најбољи кошаркаш Лос Анђелес Лејкерса, пред крај ове сезонe повриједио и када је чуо лоше прогнозе доктора, своју намјеру да и даље игра кошарку објаснио је овако: „Ако ме видите да се борим са медвједом, помолите се за медвједа.”

Хиљаде километара даље, у катунима подно Волујака у Херцеговини, у Републици Српској, Блажо Грковић, који вјероватно не прати НБА лигу, Брајантов мото охрабрења претворио је у стварност.

Четрдесетосмогодишњи Блажо јуче је убио мечку која га је напала код оваца, а он је задобио тјелесне поврде и, срећом, налази се ван животне опасности.

Иако је у питању била женка, за све нас Блажо је див који је задавио медвједа. Такође, СРНА је прво јавила да је вјешти медо храбром Блажу избио сјекиру из руку, али из прилога Небојше Вукановића на БН телевизији сазнали смо да је за одбрану ипак била пресудна сјекира. Она мала, која може стати у џеп.

Ништа то није умањило необичност догађаја за који се чуло на све стране, не само у Херцеговини и Републици Српској, гдје већ влада увјерење да би наш Блажо медвједа (мечку, пардон) савладао и кишобраном који је такође носио, да није имао сјекиру.

По интернету људи препричавају случај када је неки дјед медвједа убио комадом дрвета, те како Херцеговци „на међеда не иду сјекиром” jeр то није фер према животињи.

"Све ће бити добро, важно је да је Блажо жив, а ране ће зарасти", каже Блажова супруга Мира и додаје у шали да је знала да јој је муж храбар, али не и да је снажнији и од медвједа.

Уз жељу да се брзо опорави, поздрављамо Блажа Грковића, неустрашивог и доброг човјека.0 КОМЕНТАРА

 1. Природно је дивити се снази, сналажљивости и срећи човјека који овако савлада мечку – нарочито ако нас географско поријекло, црте лица и општи став тог човјека неизбјежно наводе на аналогије са „примордијалним“ Динарцима, каквих, ето, чини нам се, још има по планинским беспућима.

  Док на интернету, осамљени, гледамо пијано одушевљење овим догађајем, док двоје мечића већ одустаје од дозивања мајке, док клање са медвједом доживљавамо (из велике даљине) као врхунац везе са „дивљим“,
  сагледајмо мало боље своју дубоку усамљеност:
  http://www.youtube.com/watch?v=wUd_Zglcpyo

 2. Čak su naparvili famu o silnom Blažu Grkoviću kako je zadavio medvjeda a dobro znas da od meda nema ni traga ni glasa. Znamo svi da je pucao iz puske u meče i ranio ga a aonda je medvjedica naišla i udarila i onesvjestila Grković-a a meče odnijela. E sad da Blažo en bi platio kaznu za odstrel medvjeda 15.000 KM izmišljena je fatalna priča o davljenju medvjeda. ma hajde molim te!
  Znači laži nikad kraja, posebno na BN TV.

 3. Čak su naparvili famu o silnom Blažu Grkoviću kako je zadavio medvjeda a dobro znate da od meda nema ni traga ni glasa. Znamo svi da je pucao iz puske u meče i ranio ga a onda je medvjedica naišla i udarila te onesvjestila Grković-a i meče odnijela. E sad da Blažo da ne bi platio kaznu za odstrel medvjeda 15.000 KM izmišljena je fatalna priča o davljenju medvjeda. Ma hajde molim te!
  Znači laži nikad kraja, posebno na BN TV.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *