Дискриминација Срба и Рома у Хрватској

ЗАГРЕБ – У Хрватској и даље региструју дискриминација и насиље над Србима и Ромима, наводи се у годишњем извјештају америчког Стејт дипартмента о стању људских права. "Власти нису досљедне у поступању са прогнаним припадницима мањина, а међународни посматрачи оцјењују да се у вези са избјеглицама који траже азил одлуке доносе преспоро", наведено је у извјештају. […]

субота, април 9, 2011 / 20:10

ЗАГРЕБ – У Хрватској и даље региструју дискриминација и насиље над Србима и Ромима, наводи се у годишњем извјештају америчког Стејт дипартмента о стању људских права.

"Власти нису досљедне у поступању са прогнаним припадницима мањина, а међународни посматрачи оцјењују да се у вези са избјеглицама који траже азил одлуке доносе преспоро", наведено је у извјештају.

Стејт дипартмент истиче да избјеглице које се враћају у Хрватску као држављани других земаља бивше Југославије, а не хрватски држављани, наилазе на препреке у вези са добијањем права трајног боравка.

У документу се наводи да су крупан проблем непримјерено законодавство које регулише финансирање политичких кампања, непотпуне гласачке листе, корупција и аутоцензура у медијима, пренијели су хрватски медији.

"Случајеви корупције задиру у готово све слојеве друштва, привреде и власти. Влада је у вези са институцијама, понајприје на подручју здравствене заштите, универзитета, правосуђа те јавног сектора и комерцијалних подузећа, често у центру случајева корупције", наводи Стејт диартмент у извјештају о Хрватској.

У извјештају се наводи да, иако Устав и закон гарантују слободу говора, све снажнији економски притисак новинаре води у аутоцензуру. Када је ријеч о слободи окупљања, спомиње се случај хапшења око 140 учесника протеста на загребачком Цвјетном тргу 10. јула, када су "грађани мирно протестовали због уништавања историјског дијела Загреба ради изградње трговачког центра".

У документу се наводи да је насиље над женама и брачно насиље и даље проблем. И злостављање дјеце, у којем је и сексуално злостављање, Стејт дипартмент види као проблем у Хрватској, те насиље и дискриминацију хомосексуалне, бисексуалне и транссексуалне популације.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *