Директор ЖРС: Треба нам 44 милиона КМ

Генерални директор „Жељезница Републике Српске“ Драган Савановић изјавио је Срни да 25 милиона марака, колико је за ово предузеће било предвиђено у Нацрту буџета РС за 2012. годину, није довољно, те да је од Министарства саобраћаја и веза Републике Српске затражио повећање ове ставке на 44 милиона КМ. "То би била реална цифра и то […]

петак, децембар 23, 2011 / 15:18

Генерални директор „Жељезница Републике Српске“ Драган Савановић изјавио је Срни да 25 милиона марака, колико је за ово предузеће било предвиђено у Нацрту буџета РС за 2012. годину, није довољно, те да је од Министарства саобраћаја и веза Републике Српске затражио повећање ове ставке на 44 милиона КМ.

"То би била реална цифра и то су средства неопходна за сервисирање кредитних задужења и заосталих обавеза према радницима, одржавање пруга и пружних постројења, те вучних и вучених средстава у добрим условима", рекао је Савановић.

Он је рекао да су у току преговори са синдикатима о појединачном колективном уговору, те да очекује да ће до краја године бити усаглашен већи дио текста.

"Како нам у идућој години предстоје реорганизација и реструктурисање предузећа, као и нова систематизација, тако ће се и након тога поново морати мијењати појединачни колективни уговор, а онда бисмо у 2013. годину могли ући у складу са европским директивама", навео је Савановић.

Он је поновио да би требало умањити број запослених радника за 1.000, којих је сада 3.500, али би они могли бити запослени у неким новооснованим предузећима унутар будућег холдинга жељезница РС која би опслуживала и ЖРС, али и пословала тржишно, те тако била самоодржива.

"По броју запослених са Европом се не смијемо ни поредити. А у поређењу са Србијом, која је такође пребукирана са 5,4 радника по километру пруге, ми имамо готово 10 запослених по километру пруге", навео је Савановић.

Говорећи о одговорности машиновођа који су 44 дана нелегално обуставили жељезнички саобраћај, Савановић је рекао да су пред дисциплинском комисијом у току поступци за око 150 радника.

Савановић је за понедјељак, 26. децембра, најавио конференцију за новинаре на којој ће говорити о пословању у 2011. години и о плановима за 2012. годину, а која ће бити одржана у управи ЖРС у Добоју са почетком у 9.00 часова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *